Comunicate de presă

ANCOM propune prelungirea perioadei de desemnare a CNPR ca furnizor de serviciu universal

15.01.2019
 
 
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii propune prelungirea, pānă la data de 31 decembrie 2019, a calității de furnizor de serviciu universal a Companiei Naţionale Poşta Romānă S.A. (CNPR). Propunerea ANCOM vine ca urmare a solicitării Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) de a prelungi perioada de desemnare a CNPR ca furnizor de serviciu universal īn domeniul serviciilor poștale, ținānd cont de necesitatea asigurării continuității serviciului poștal universal.
 
Drepturile și obligațiile CNPR care au fost stabilite prin Decizia nr. 1158/2013 privind desemnarea Companiei Naţionale Poşta Romānă S.A. ca furnizor de serviciu universal īn domeniul serviciilor poştale, cu modificările și completările ulterioare, rămān neschimbate. Astfel, CNPR are obligaţia de a furniza serviciile incluse īn sfera serviciului universal pe īntreg teritoriul Romāniei, inclusiv īn zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scăzută a populaţiei, acolo unde numărul redus al trimiterilor poştale colectate sau distribuite nu justifică prezenţa unui furnizor de servicii poştale pe principii comerciale.
 
Serviciile incluse īn sfera serviciului universal sunt: a) colectarea, sortarea, transportul și livrarea trimiterilor poștale interne și internaționale avānd ca obiect trimiteri de corespondență, pachete mici și imprimate, īn greutate de pānă la două kg, inclusiv; b) colectarea, sortarea, transportul și livrarea coletelor poștale interne și internaționale, īn greutate de pānă la 10 kg, inclusiv; c) distribuirea coletelor poștale īn greutate de pānă la 20 kg, inclusiv, expediate din afara teritoriului Romāniei către o adresă aflată pe teritoriul acesteia; d) serviciul de trimitere recomandată avānd ca obiect trimiteri poștale din categoria prevăzută la lit. a); e) serviciul de trimitere cu valoare declarată avānd ca obiect trimiteri poștale din categoriile prevăzute la lit. a) – c); f) colectarea, sortarea, transportul și livrarea cecogramelor interne și internaționale.
 
Procesul de consultare publică
Proiectul de decizie pentru modificarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţiinr. 1158/2013 privind desemnarea Companiei Naţionale Poşta Romānă S.A. ca furnizor de serviciu universal īn domeniul serviciilor poştale, cu modificările și completările ulterioare poate fi consultat aici. Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri pānă la data de 25.01.2019, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la Registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.