Media

15,6 miliarde de lei, valoarea pietei telecom īn 2017

24.05.2018

Romānia are una dintre cele mai dinamice piețe de telecomunicații, iar asta se vede inclusiv īn creșterea veniturilor īn acest sector. Īn 2017, veniturile totale au fost de 15,6 miliarde de lei, ceea ce īnseamnă 1,8% din PIB-ul Romāniei. Ca reglementator al acestui sector, aflat īn continuă expansiune, suntem conștienți că trebuie să ne concentrăm mai mult ca oricānd asupra misiunii noastre principale - aceea ca romānii să aibă acces la cele mai noi și fiabile tehnologii și servicii, la cel mai bun preț”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.
 
Venituri din reţele şi servicii de comunicaţii electronice
 
Conform datelor raportate de furnizorii de pe piaţa comunicaţiilor electronice din Romānia, veniturile totale obţinute din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice au īnsumat 15,6 miliarde lei īn anul 2017, īn creştere cu 6% faţă de anul 2016. Exprimate īn euro, veniturile totale au fost de aproximativ 3,4 miliarde euro, avānd o creştere anuală de 4%.
Īn funcție de veniturile obţinute īn 2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 27%, principalul competitor 25%, următorul competitor 21%, ceilalți furnizori īnsumānd 27%. 
 
Ponderea īn PIB a veniturilor din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice
 
Sectorul telecom continuă să dețină o contribuție importantă īn PIB-ul Romāniei īn 2017, acesta reprezentānd aproximativ 1,8%.
 
Raportul de date statistice
 
Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din Romānia pentru anul 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil aici.