Comunicate de presă

Conditiile tehnice si economice de acces la infrastructura Netcity au fost agreate

16.01.2019

Adoptarea acestei decizii este rezultatul unui proces deosebit de laborios derulat pe parcursul mai multor ani īn contextul adoptării unei noi legislații īn domeniul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice. Sper ca, īn următoarele luni, să vedem cu toții schimbările pe care această decizie le va genera īn București. Decizia facilitează o concurență reală la nivelul capitalei, care se va reflecta īn prețuri mai atractive și servicii competitive”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Obligațiile Netcity

Netcity are obligația să asigure accesul la infrastructură īn condiții echivalente tuturor furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice care solicită sau beneficiază deja de acces la infrastructură, dacă aceștia se află īn circumstanțe echivalente. Īn cazul īn care dezvoltatorul acordă condiții mai favorabile unui furnizor, atunci are obligația să acorde aceleași condiții tuturor furnizorilor, pe baze nediscriminatorii. Totodată, Netcity are obligația să asigure terților (furnizorilor) acces la infrastructură cel puțin īn aceleași condiții, inclusiv īn ceea ce privește calitatea, cu cele pe care și le aplică sau pe care le aplică și persoanelor juridice din același grup și să trateze īn același interval de timp cererile de acces la infrastructură sau solicitările de informații transmise de furnizori.

Dezvoltatorul proiectului va publica pe pagina de internet informații precum: amplasarea canalizației (lista străzilor și imobilele acoperite de rețea), condițiile tehnice de acces și tarifele aferente, regulile pentru utilizarea eficientă a canalizației, termenul de soluționare a cererilor de acces și de punere la dispoziție a elementelor de infrastructură și indicatorii de calitate.

Netcity are obligația de a publica și contractele cadru de acces la infrastructură fizică și de a pune la dispoziția furnizorilor interesați un punct de contact pentru furnizarea de informații și gestionarea cererilor de acces.

Cererile de acces pot fi refuzate doar pentru motive obiective ce implică imposibilitatea tehnică, lipsa spațiului disponibil, afectarea integrității și securității rețelelor deja instalate sau existența riscului de interferențe semnificative cauzate de furnizarea serviciilor pe elementele de rețea care ar urma să fie instalate.

Serviciile pe care dezvoltatorul este obligat să le pună la dispoziția furnizorilor interesați sunt serviciul de īnchiriere tubetă transport, serviciul de īnchiriere tubetă racord și serviciul de īnchiriere fibră optică neechipată branșament FTTB.

Netcity are la dispoziție un termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei ANCOM, pentru a pune īn acord contractele īn vigoare cu dispozițiile deciziei.

Tarifele practicate de Netcity

Pentru ca fiecare operator să plătească lungimea efectivă a infrastructurii folosite şi īn urma observaţiilor primite īn perioada de consultare publică, ANCOM a revizuit structura tarifelor pentru serviciile racord şi pentru branșament FTTB și a īnlocuit modalitatea de tarifare per bucată (pentru racorduri), respectiv per pereche (pentru branșament FTTB), cu tarifarea pe metru, īn funcție de lungimea reală a elementului de infrastructură care face obiectul accesului.

Astfel, tarifele maxime practicate de NETCITY TELECOM nu vor depăşi:

-       73,16 euro/km/lună pentru serviciul de īnchiriere tubetă transport;

-       0,224 euro/metru/lună pentru serviciul de īnchiriere tubetă racord;

-       0,277 euro/metru/lună pentru serviciul branșament FTTB.

Tarifele pentru serviciul īnchiriere tubetă transport și īnchiriere racord vor fi multiplicate cu 1,27 īn cazul instalării de cablu coaxial și, respectiv, cu 1,5 īn cazul instalării de cablu cu fire de cupru torsadate.

Tarifele maxime stabilite nu includ TVA.

Īncheierea contractelor de acces

Contractele de acces la infrastructură dintre furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și Netcity se vor īncheia īn maxim 30 de zile de la primirea cererii de acces, iar īn cazul modificării sau completării unui contract, termenul maxim de negociere este de 15 zile de la data primirii cererii.

Durata contractului de acces la infrastructură se stabilește prin negociere īntre părți și poate fi cuprinsă  īntre 3 ani și 5 ani.

Intrarea īn vigoare a deciziei

Decizia pentru stabilirea și impunerea condițiilor tehnice și economice īn care se realizează accesul la infrastructura fizică realizată de către societatea „NETCITY TELECOM” S.R.L. īn baza contractului de concesiune nr. 4390/02.06.2008, īncheiat cu municipiul București a intrat īn vigoare la data de 15 ianuarie 2019, data comunicării sale către Netcity şi are caracter obligatoriu.