Comunicate de presă

Traficul mediu lunar per utilizator de internet fix a depașit pragul de 100 GB īn primul semestru al anului 2016

18.10.2016

Īn prima jumatate a acestui an, utilizatorii de internet fix din Romānia au generat un trafic total de download și upload de 2,6 milioane TB, cu un consum mediu lunar per utilizator de 101 GB. Acest consum a fost posibil īn contextul creșterii continue a conexiunilor la internet fix cu viteze superioare de transfer de date, Romānia avānd cea mai buna viteza maxima medie de acces la internet fix din Europa”, a declarat Catalin MARINESCU, Președintele ANCOM. Potrivit celui mai recent Raport de date statisticepublicat de ANCOM, la 30 iunie 2016 romānii accesau internetul fix folosind 4,3 milioane de conexiuni īn banda larga, 56% dintre acestea permițānd viteze de peste 100Mbps. Infografic aici.
Evoluția internetului fix
Statisticile ANCOM pentru 30 iunie 2016 arata o creștere anuala de 5% a conexiunilor la internet fix īn banda larga din Romānia, pāna la un numar de 4,3 milioane conexiuni. Dintre acestea, mai mult de jumatate (56%) sunt conexiuni care permit viteze best-effort de cel puțin 100Mbps, 31% sunt conexiuni care permit viteze best-effort īntre 10Mbps și 100Mbps și doar 13% sunt conexiuni cu viteze de 10Mbps sau mai mici. Cu o viteza maxima medie de acces la internet de 84,2 Mbps īnregistrata de conexiunile de acces la internet, Romānia este cea mai bine plasata țara europeana, conform Raportului publicat de Akamai privind starea internetului īn trimestrul II 2016.
Internet urban vs. rural
Raportul ANCOM evidențiaza o creștere ușor mai mare a numarului de conexiuni instalate īn mediul rural, cu 5% (pāna la 1,2 milioane conexiuni), īn comparație cu evoluția celui din mediul urban de +4% (pāna la 3,1 milioane conexiuni) fața de aceeași perioada a anului trecut. Īn ceea ce privește distribuția vitezelor furnizate pe medii de reședința, majoritatea conexiunilor care permit viteze foarte mari de transfer de date, de cel putin 100 Mbps, se afla īn mediul urban: din totalul de 2,4 milioane de astfel de conexiuni, doar 0,3 milioane se afla īn zone rurale. Rata de penetrare la nivel de gospodarii a atins 53% la nivel național, respectiv 67% la nivel urban și 35% la nivel rural.
Infrastructura de internet fix
Datele prelucrate de Autoritate mai arata ca infrastructura de internet fix de banda larga, care face posibila īn Romānia conectarea la internet la rate mari de viteze transfer, īnregistreaza creșteri anuale semnificative pe segmentul conexiunilor FTTH, de aproape 70%, atingānd la jumatatea acestui an nivelul de 570 mii. Astfel, pe fondul modernizarii rețelelor de fibra optica și al investițiilor operatorilor īn tehnologii FTTH, scad cu 6% conexiunile xDSL și cu aproape 4% cele care utilizeaza legaturi de acces la utilizatorul final prin cablu UTP/FTP, acestea din urma avānd īn continuare cea mai mare pondere (49%) īn numarul total de conexiuni de acces la internet īn banda larga din Romānia.
De asemenea, este de remarcat și faptul ca o creștere importanta, de 66% fața de 30 iunie 2015, au īnregistrat conexiunile la puncte fixe furnizate prin intermediul tehnologiilor mobile, care reprezinta din ce īn ce mai mult o alternativa īn zonele fara acoperire cu rețele fixe de internet.
Evoluția telefoniei fixe
Romānii vorbesc tot mai puțin la telefonul fix, traficul de voce generat īn primul semestrul al acestui an scazānd cu aproximativ 14% comparativ cu primul semestru al anului 2015, pāna la valoarea de 1,7 miliarde de minute. Īn medie, s-a vorbit lunar 1 ora și 7 minute de pe o linie de acces, cu 11% mai puțin fața de primul semestru al anului trecut, un apel avānd o durata medie de 3 minute și 7 secunde.
Atāt numarul de abonați, cāt și numarul de linii telefonice au īnregistrat scaderi ușoare, de aproximativ 1%, ajungānd la valoarea de 3,7 milioane de abonați, respectiv 4,2 milioane de linii. La 30 iunie 2016, rata de penetrare a telefoniei fixe la nivel de locuitori era de 21%, iar la nivel de gospodarii īnregistra valoarea de 46%.
Raportul ANCOM de date statistice

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din Romānia pentru semestrul I 2016 este realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de catre furnizorii activi de servicii de comunicații electronice care au desfașurat activitați comerciale īn perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016 și este disponibil pe site-ul Autoritații, aici