Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

19 milioane de conexiuni broadband în România

28.06.2016

 

 

“Democratizarea accesului la internet este o realitate în România. Avântul 4G și acoperirea omniprezenta cu rețele mobile 3G, hiper-vitezele în rețelele fixe, precum și ofertele tot mai competitive, au atras 19 milioane de conexiuni prin care se poate accesa internetul în banda larga, la puncte fixe și mobile. Totodata, utilizarea internetului este tot mai intensa: pe liniile fixe, traficul mediu lunar/linie a depașit 91 GB, iar în cazul mobilului ne așteptam la creșteri din ce în ce mai mari o buna perioada de timp de acum încolo”, a afirmat președintele ANCOM, Catalin Marinescu, în cadrul evenimentului cu tema “Agenda pentru România digitala” organizat de Finmedia.  

La sfârșitul anului trecut, în România existau 14,7 milioane de conexiuni mobile de banda larga și 4,3 milioane de conexiuni de banda larga la puncte fixe.

Internet fix de banda larga cu o calitate excepționala

La finalul anului 2015, peste jumatate din liniile fixe de internet din România permiteau viteze de descarcare (download) de peste 100 Mbps. Situația este unica în Uniunea Europeana, unde abia 11% din linii permiteau astfel de performanțe la jumatatea anului 2015.

În timp ce numarul de linii de internet fix de mare viteza continua creșterea liniara cu care ne-am obișnuit pe parcursul ultimilor ani, utilizarea internetului fix crește în ritmuri susținute: la 91 GB, traficul mediu lunar pe linie de internet fix din România înregistreaza niveluri excepționale în Europa.

Sub aspect geografic, penetrarea liniilor de internet fix de banda larga în zonele dens populate din România (cu peste 500 de locuitori/kmp), este apropiata de media UE de 75%. În schimb, în zonele slab populate (cu mai puțin de 100 locuitori/kmp), decalajul de penetrare între România și media UE se accentueaza – 45% în România fața de 62% media în Uniunea Europeana (conform datelor Comisiei Europene, Digital Agenda Scoreboard).

” Îndeplinirea uneia dintre cele mai importante ținte ale Agendei Digitale pentru Romania, acoperirea cu servicii de banda larga la puncte fixe a 100% din populație pâna în 2020, necesita în mod clar intervenție publica. ANCOM analizeaza cum poate contribui la atingerea acestei ținte, inclusiv prin posibilitatea introducerii serviciilor de banda larga în sfera serviciului universal”, a mai aratat Catalin Marinescu în cadrul evenimentului.

Dezvoltarea internetului mobil

Avântul internetului mobil este pus în evidența de ritmurile accelerate de creștere și dezvoltare pe toate planurile, atât extensiv, cat și intensiv: de numarul de conexiuni (27% CAGR - rata de creștere anuala compusa, în perioada 2013-2015), de tehnologiile utilizate (94% din cele 14,7 milioane conexiuni mobile active la finalul anului 2015 erau 3G sau 4G), dar și de nivelurile traficului de internet mobil și de extinderea acoperirii LTE.

Traficul mediu lunar de internet pe conexiune mobila practic s-a dublat în 2015 fața de 2014: de la 0,26 GB în 2014 la 0,48 în 2015. ”Având în vedere ca reprezinta abia 2% din traficul de internet din România, ne așteptam ca traficul de internet mobil sa continue ritmuri spectaculoase de creștere o buna perioada de timp de acum încolo,” a apreciat președintele ANCOM.