Comunicate de presă

ANCOM propune modificarea strategiei pentru frecventa 3,6-3,8 GHz

24.06.2009

 

 

În urma consultarii operatorilor de comunicatii electronice, fabricantilor si furnizorilor de echipamente ce functioneaza în benzile de frecvente radio 3,6 – 3,8 GHz, ANCOM a transmis astazi Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale un set de recomandari pentru utilizarea benzii de frecventa radio 3,6-3,8 GHz: elaborarea unei noi strategii pentru banda 3,6-3,8 GHz în semestrul doi al anului 2011, care sa prevada acordarea catre operatorii publici a unor subbenzi de frecventa de 2x28 MHz, la nivel national si modificarea procedurii de selectie. Pentru furnizarea de servicii de transmisii de date de banda larga pe suport radio (BWA), ANCOM considera ca se impune eliberarea cât mai rapida a frecventei de 2,5 GHz, alocata în prezent utilizarii guvernamentale.

Ca urmare a neparticiparii niciunui operator la procedura de selectie organizata anul trecut pentru alocarea benzii de frecvente radio 3,6 – 3,8 GHz, ANCOM a organizat în perioada 25 mai – 17 iunie o consultare a industriei menita sa identifice masurile optime care trebuie luate cu privire la utilizarea viitoare a benzii de frecvente radio 3,6 – 3,8 GHz. La chestionarul transmis catre operatori si producatori de echipamente si asociatiile acestora, ANCOM a primit un numar de 10 raspunsuri, care reflecta opiniile celor mai importanti jucatori de pe piata de comunicatii.

Majoritatea respondentilor considera ca reluarea procedurii de selectie ar trebui sa aiba loc abia în jurul anului 2012 (cu o exceptie care a precizat anul 2010). Dintre respondentii care doresc amânarea procesului, 83% invoca lipsa de pe piata a unor echipamente performante si accesibile ca pret pentru a construi o retea competitiva. De asemenea, 50% dintre acestia au indicat situatia economica interna si internationala dificila ca fiind un alt motiv pentru amânare.

ANCOM a recomandat MCSI utilizarea unei proceduri de tip competitiv, întrucât 50% dintre respondenti doresc modificarea procedurii de selectie utilizate la ultima licitatie, dintr-o procedura comparativa în una competitiva. Totusi, o parte dintre respondentii la consultarea publica lansata de ANCOM ar dori sa se pastreze procedura de selectie comparativa, în timp ce un singur respondent ar dori o procedura de selectie hibrida.

Optiunile respondentilor care prefera procedura de selectie competitiva au fost împartite. Astfel, unii operatori ar dori sa nu existe nici o conditie de eligibilitate, altii ar dori doar o conditie legata de cifra de afaceri (de minim 200 de milioane de euro), o parte ar dori ca singura conditie sa se refere la nedetinerea altor licente de utilizare a frecventelor radio pentru retele publice de comunicatii celulare în benzile: 410-430 MHz (CDMA410), 450-470 MHz (CDMA450) si 3400-3600 MHz (FWA) si unii dintre respondenti ar dori doar conditii legate de experienta în furnizarea de servicii de comunicatii electronice, capacitate financiara, plan de afaceri sustenabil si dovada accesului la surse de finantare a investitiei.

În ceea ce priveste pragul financiar minim de pornire într-o licitatie competitiva, raspunsurile au fost diferite, fiind avansate valori între 0,5 milioane euro si 2 milioane de euro pentru fiecare licenta, în timp ce un respondent a considerat ca pragul de pornire trebuie sa fie dat de costurile financiare ale eliberarii spectrului radio în benzile de interes.

O alta recomandare care se desprinde din raspunsurile industriei priveste caracteristicile tehnice ale drepturilor de utilizare a spectrului radio, ce ar urma sa fie acordate câstigatorilor procedurii de selectie. Astfel, ANCOM propune MCSI ca strategia ce urmeaza a fi elaborata sa permita acordarea catre operatorii publici a unor subbenzi de frecventa de 2x28 MHz, la nivel national întrucât 90% dintre respondenti ar dori o alocare de canale la nivel national si absolut toti au declarat ca ar dori o alocare pentru un canal radio de 2x28 MHz.

Toti operatorii care au participat la consultare au indicat banda de frecvente 2500 – 2690 MHz ca fiind cea mai potrivita la momentul actual pentru furnizarea de servicii de transmisii de date de banda larga pe suport radio (BWA).

 „În urma analizei Autoritatii si a consultarii industriei, devine clar faptul ca nu se justifica reluarea imediata a procedurii de alocare a benzilor de frecvente din 3,6-3,8 GHz, dar devine imperativ si urgent sa eliberam si sa alocam pentru servicii de banda larga frecvente în benzi mai joase. Am demarat discutii pentru eliberarea benzii de 2,5 GHz, folosita în prezent de institutii guvernamentale si cred ca este doar o chestiune de luni pâna când Ministerul va putea elabora si propune Guvernului spre aprobare un act care sa ne permita sa organizam o procedura de selectie pentru aceste resurse de spectru,” a declarat Catalin Marinescu, Presedintele ANCOM.

Consultarea lansata de ANCOM a avut drept scop cunoasterea de catre autoritate a opiniilor operatorilor, precum si a punctelor de vedere ale celorlalte parti interesate, ce activeaza pe piata de comunicatii electronice din România, cu privire la oportunitatea acordarii unor drepturi de utilizare a spectrului radio pentru sisteme de acces pe suport radio de banda larga (BWA), în benzile mentionate, si la procedura de selectie prin care ar trebui sa fie acordate aceste drepturi.

Companiile care au raspuns la chestionarul lansat de ANCOM sunt: Alcatel Lucent, Alvarion, Cosmote, Ericsson, Idilis, Mediasat, Orange, Romtelecom, UPC si Vodafone.