Media

Romānia - 25 de ani de administrare moderna a spectrului radio

Anul acesta se īmplinesc 25 de ani de cānd īn Romānia au aparut primele instituții care s-au ocupat de administrarea spectrului radio. 
ANCOM, institutia care reglementeaza astazi sectorul comunicatiilor din Romānia, s-a format prin reunirea a doua institutii cu experienta si expertiza īn domeniul administrarii si reglementarii acestui sector: Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) si Autoritatea Nationala de Reglementare īn Comunicatii (ANRCTI).
Īnainte de 1990, Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor era cel care administra spectrul de frecvente radio, prin intermediul Serviciului „Frecvente” din cadrul Directiei generale de posta si telecomunicatii. Īn 1990, Ministerul Transporturilor și Telecomunicațiilor s-a reorganizat prin separarea responsabilitaților executive de cele operative și de exploatare. Astfel, la aceasta data s-au īnființat atāt Ministerul Comunicațiilor, cāt și ROM-POST-TELECOM, prima „regie autonoma” din Romānia, care a preluat activitatea operaționala īn domeniul telecomunicațiilor, radiocomunicațiilor și poștei, īn timp ce ministerul a ramas responsabil cu elaborarea și aplicarea politicilor, strategiilor și reglementarilor īn domeniu.
Īn anul 2016 se īmplinesc 25 de ani de cānd īn Romānia aceasta resursa deosebit de importanta a statului – spectrul radio – beneficiaza de un management modern, eficient și care a reușit sa asigure o dezvoltare impresionanta a sectorului comunicațiilor electronice. Īn anul 1991, din reorganizarea ROM-POST-TELECOM au luat naștere patru regii autonome: Romtelecom, Poșta Romāna, Inspectoratul General al Radiocomunicațiilor (IGR) și societatea comerciala pe acțiuni Bancpost. Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor avea atributii īn gestionarea spectrului de frecvente radioelectrice si control tehnic īn domeniul radiocomunicatiilor, īn urma diverselor modificari legislative și administrative acesta fiind astazi unul dintre precursorii ANCOM.
 

Romānia de 150 de ani īn Uniunea Internaționala a Telecomunicațiilor

Uniunea Internaționala a Telecomunicațiilor este agenția specializata a Națiunilor Unite pentru comunicații și tehnologia informației, cu o istorie īndelungata și bogata, fiind īnființata īn anul 1865. Romānia este unul dintre cei mai vechi membri ai Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), devenind parte a acestui prestigios organism īnca din 1866, la doar un an de cānd au fost puse bazele a ceea ce este astazi cea mai veche dintre toate Agențiile ONU, cel mai important centru de expertiza si singurul forum global īn domeniul telecomunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Īn prezent, activitatea UIT este structurata pe trei sectoare: Radiocomunicatii (ITU-R), Standardizarea īn Telecomunicatii (ITU-T) si Dezvoltarea Telecomunicatiilor (ITU-D), fiecare dintre aceste sectoare lucrānd, īn principal, prin intermediul conferintelor si īntālnirilor, īn cadrul carora reprezentantii statelor membre negociaza conventii, pe care se bazeaza funcționarea serviciilor și echipamentelor de telecomunicatii la nivel global.

Uniunea se māndrește cu numarul mare de membri, precum și cu diversitatea acestora. Astfel, pe lānga cele 193 de state membre, UIT reunește peste 700 de instituții academice, organizații non-guvernamentale și companii. 

Romānia a avut de-a lungul timpului o contribuție semnificativa la activitațile UIT, coordonānd activitatea unor comitete importante precum Comisia de Finanțe, Comitetul privind probleme de resurse umane, Comitetul de credențiale al PP-02 sau, mai recent, sesiunea din 2013 a Consiliului UIT. De asemenea, Romānia a fost gazda unor evenimente importante ale UIT ca, de exemplu, Conferința Regionala Pan-Europeana de pregatire a WSIS sau diverse reuniuni tehnice și seminare

ANCOM a participat la activitațile UIT, īnca de la īnființare, reprezentanții sai primind īn numeroase rānduri girul Statelor Membre pentru a exercita funcții importante īn cadrul Conferințelor Plenipotențarilor și Conferințelor Mondiale sau īn cadrul grupurilor de studiu din structura UIT, dintre care trebuie menționata președinția sesiunii din anul 2013 a Consiliului UIT, exercitata īntr-o maniera extrem de apreciata de catre Catalin Marinescu, președintele ANCOM.