Comunicate de presă

25 de ani de management modern al spectrului radio în România

 26.09.2016

 

Autoritatea Naționala pentru Administrare și Reglementare în Comunicatii (ANCOM) a realizat astazi în cadrul conferinței internaționale „Noua paradigma a comunicațiilor radio” o retrospectiva a activitații moderne de gestiune a spectrului de frecvențe radio în România și a analizat perspectivele viitoare ale acesteia, o atenție deosebita fiind acordata comunicațiilor în situații de urgența și investigarii utilizarii accesului dinamic la resursele de spectru.
„Comunicațiile au fost o prioritate pentru autoritațile române înca din urma cu 150 de ani, când România a devenit membru al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Astazi aniversam atât acest moment, cât și 25 de ani management modern al spectrului de frecvențe radio, una dintre principalele resurse ale unui stat, tot mai valoroasa odata cu expansiunea tehnologica”, a declarat Catalin Marinescu, președinte al ANCOM.
Managementul spectrului radio
Prima sesiune din cele trei ale conferinței a fost dedicata retrospectivei activitații de gestiune a spectrului de frecvențe și evaluarii situației actuale a comunicațiilor în România, fiind susținuta de reprezentanți ai Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informaționala și Ministerului Afacerilor Interne.
Comunicațiile în situații de urgența
Cea de-a doua sesiune a fost dedicata evaluarii situațiilor care implica utilizarea concomitenta a echipamentelor de comunicații de catre un numar important de utilizatori, de genul declanșarii unor dezastre naturale sau atacuri teroriste care pun în dificultate rețelele de comunicații existente. În acest context, au fost analizate aspectele operaționale și cerințele de spectru care trebuie abordate pentru gasirea unor soluții, masurile care pot fi adoptate de autoritați pentru a asigura buna funcționare a serviciilor de comunicații esențiale în situații de criza și eficiența soluțiilor implementate pâna în prezent.  
Accesul dinamic la resursa de spectru
Ultima sesiune a conferinței a adus în atenția participanților un nou concept în alocarea spectrului de frecvențe: accesul dinamic la resursa de spectru (DSA), abordare a gestionarii spectrului care presupune ca frecvențele radio sa poata fi accesate dinamic, în funcție de nevoile furnizorilor de servicii, care depind la rândul lor de cerințele utilizatorilor în timp și spațiu. Reprezentanți ai Comisiei Europene și ai operatorilor prezenți pe piața comunicațiilor din România au analizat oportunitatea abordarii acestui nou concept de alocare a spectrului și au dezbatut eficiența acestei metode de partajare a spectrului ca soluție la necesitatea tot mai mare de resurse de spectru cu care se confrunta furnizorii și autoritațile de reglementare. Atât vorbitorii, cât și restul participanților au fost invitați sa-și exprime opinia cu privire la viabilitatea acestei soluții în Europa.

 

Mai multe detalii despre conferința, precum și intervențiile invitaților pot fi accesate pe pagina de internet dedicata.