Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

Zece ani de Internet în România

26.02.2003

 

Miercuri 26 februarie 2003, Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii, Ion Smeeianu, a luat parte la manifestarile prilejuite de aniversarea a «10 ani de Internet in Romania». Evenimentul, organizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) si Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din România (ANISP) constituie prilejul rememorarii datei de 26 februarie 1993, cand a fost recunoscut la nivel international domeniul „.ro” precum si a celor mai importante momente din evolutia Internet-ului în România.

Deschiderea oficiala a evenimentului va fi urmata de o serie de dezbateri care au acoperit subiecte precum: începuturile Internetului în România, libertatile Internetului si reglementarea, aspecte de practica judiciara, Internetul si societatea, pregatirea tineretului pentru Internet, etc.

În discursul sau, Domnul Ion Smeeianu a reafirmat rolul fundamental detinut de cercetatori, dar si de companiile furnizoare de Internet pentru stimularea ritmului tot mai accelerat de crestere tehnologica pe linia careia România s-a înscris în ultimii ani. Spatiul virtual este un teren fertil nu doar pentru dezvoltarea afacerilor prin promovarea agentilor economici si impulsionarea economiei, ci este în acelasi timp locul unde se regasesc informatii de interes public ale administratiei statului sau ale institutiilor societatii civile.

Ion Smeeianu a aratat ca una dintre primele masuri adoptate de ANRC dupa înfiintarea sa a fost noul mecanism de autorizare a furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice. Redus la o simpla notificare a furnizorilor catre ANRC, acest sistem înlatura barierele birocratice la intrarea pe piata a noilor operatori. Regimul permisiv de autorizare, dar si marele potential al pietei (rata de penetrare a Internet-ului în România este de aproximativ 10% în acest moment) au condus la primirea unui numar foarte mare de notificari: 700 pâna în prezent. 149 de companii au primit certificatul tip care le atesta dreptul de a furniza servicii de acces la Internet si 172 sunt certificate pentru furnizarea altor servicii de date. Dintre companiile care intentioneaza sa furnizeze servicii de Internet, 177 ofera conectare prin dial-up, 120 prin cablu coaxial, 163 prin radio, iar 177 prin linii închiriate.

Dupa intrarea efectiva pe piata a tuturor acestor furnizori, Autoritatea va continua sa adopte masuri pentru a promova un sistem concurential care sa conduca la dezvoltarea pietei si, implicit, la cresterea numarului de consumatori si de utilizatori de servicii de Internet.

„Scopul final al ANRC este tocmai acela de a stimula dezvoltarea pietei comunicatiilor electronice în România. Noi mizam pe fortele pietei. Ele si-au dovedit potentialul, însa, pentru a amplifica dinamismul lor pâna în punctul în care rezultatele sa poata fi comparabile cu ceea ce altii au realizat este nevoie de o structura de reguli ale jocului pe piata care sa sprijine acest deziderat national care este societatea informationala”, a declarat Ion Smeeianu.

Internet-ul, asa cum este  cunoscut astazi în România, este rezultatul a ani întregi de munca, inovatii si investitii. Pionierii Internet-ului românesc au fost reprezentanti ai mediului academic si de cercetare, care au fost sustinuti de statul român, reprezentat, în acea perioada, prin Ministerul Cercetarii si Tehnologiei. Între prima legatura simpla, prin linie închiriata si conexiunea prin satelit, între momentul înregistrarii domeniului „.ro” si recompunerea, practic, a realitatii românesti în spatiul virtual au trecut zece ani, în care s-au alocat 46.800 de domenii „.ro” si s-au creat aproape 16.000 de site-uri românesti.