Media

Telefonia mobila - cel mai reclamat serviciu la ANCOM

 27.07.2016

 

Īn primul semestru al anului 2016 Autoritatea Naționala pentru Administrare și Reglementare īn Comunicații (ANCOM) a primit și soluționat peste 1.310 reclamații de la utilizatorii de comunicații din Romānia, cu 42% mai mult fața de prima jumatate a anului trecut. Cele mai multe reclamații - 593 au vizat aspecte referitoare la serviciile de telefonie mobila.

Dintre toate categoriile de servicii (telefonie, internet, retransmisie a programelor audiovizuale, servicii poștale), cele mai numeroase plāngeri primite de Autoritate īn primele șase luni ale anului se refera la serviciile de telefonie mobila (45% din totalul problemelor semnalate), urmate de serviciile poștale (14%), serviciile de acces la internet fix (12%), portarea numerelor de telefon (8%) și  serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale (7%).
Servicii de comunicații electronice
Calitatea serviciilor de comunicații electroniceeste cel mai des subiect reclamat la ANCOM, pe fondul creșterii exigenței utilizatorilor, dar și a diversificarii serviciilor, sesizarile cu acest obiect primite de Autoritate īn prima parte a anului fiind īn numar de 182, urmate de sesizarile referitoare  la facturarea serviciilor (156 de petiții), contractele īncheiate la distanța  (129 de petiții) și lipsa de informare sau informarea necorespunzatoare a utilizatorilor de catre furnizori (121 de petiții).
Datele ANCOM centralizate pe primul semestru arata ca cele mai multe reclamații formulate de utilizatorii de servicii de comunicații electronice s-au referit la serviciile furnizate de RCS&RDS (272 de petiții), Vodafone Romānia (228 de petiții), Telekom Romania Mobile Communications (207 petiții), Orange Romānia (129 de petiții) și Telekom Romania Communications (102 petiții).
Servicii poștale
Pe segmentul serviciilor poștale, ANCOM a primit 180 de plāngeri, dintre care cele mai multe s-au referit la termenul de livrare a trimiterilor (44%) și la deteriorarea trimiterilor poștale (24%).
Cei mai reclamați furnizori de servicii poștale īn primele 6 luni ale anului au fost Urgent Cargus cu 70 de reclamații, Fan Courier cu 38 de reclamații și Compania Nationala Posta Romāna cu 27 de reclamații. 
Soluționarea reclamațiilor
ANCOM poate interveni direct īn situațiile īn care furnizorii de servicii de telefonie, internet sau televiziune īncalca drepturile de informare ale utilizatorilor, nu ofera serviciul de portabilitate a numerelor sau nu includ anumite informații īn contracte. Reclamațiile privind nerespectarea condițiilor contractuale trebuie adresate de utilizatorii persoane fizice catre Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Persoanele juridice care considera ca nu le sunt respectate prevederile contractuale se pot adresa instanței de judecata competente.
Īn ceea ce privește serviciile poștale, īn cazul nerespectarii termenului de livrare, utilizatorii se pot adresa ANPC, care are competența legala de a sancționa furnizorii pentru nerespectarea contractului. Īn caz de pierdere, furt, distrugere (totala sau parțiala) sau deteriorare a bunului expediat, utilizatorii ar trebui sa se adreseze mai īntāi furnizorului de servicii poștale, iardaca reclamația nu a fost soluționata amiabil sau nu a primit un raspuns īn maxim 3 luni, utilizatorii se pot adresa ANCOM, cu dovada īndeplinirii procedurii reclamației prealabile, urmānd pașii descriși aici. Autoritatea nu poate īnsa stabili cuantumul concret al despagubirilor și nici obliga furnizorul la plata acestora, astfel de competențe revenind instanțelor de judecata.

 

Mai multe detalii sunt disponibile īn secțiunea InfoCentru a paginii de internet ANCOM.