Comunicate de presă

Aproape 700 de telefoane wireless fara marcaj CE descoperite in 2018

28.11.2018

“Īn ultimii ani ne-am confruntat cu un adevărat fenomen īn ceea ce privește interferenţele provocate de telefoanele fixe wireless fără marcaj CE de tip DECT 6.0 care afectează funcționarea serviciilor de comunicații electronice, īn special a celor de telefonie mobilă. Aceste telefoane de tip DECT 6.0 sunt setate să funcționeze īn benzi de frecvență care nu corespund cu alocarea spectrului de frecvență de la nivelul Uniunii Europene. Dacă īn anul 2016, de exemplu, am identificat īn jur de 150 de astfel de telefoane fixe wireless, numărul acestora s-a triplat īn 2017, iar īn acest an a ajuns la aproape 700. Dorim să atragem atenția asupra faptului că utilizarea acestor echipamente este ilegală și rugăm consumatorii să achiziționeze doar echipamente produse conform standardelor europene”, a declarat Cristin Popa, director executiv al Autorității. 

Campania de monitorizare

Īn perioada aprilie – octombrie 2018, ANCOM a derulat o campanie de monitorizare a frecvențelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora și de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente. Īn cadrul campaniei, care s-a derulat la nivelul īntregii țări prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității, au fost detectate și scoase din uz aproape 700 de telefoane wireless de tip DECT 6.0.

Īn Direcția Regională București, care coordonează și județele Argeș, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Dāmbovița, Giurgiu, Ialomița, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea și Vālcea, au fost detectate și scoase din uz 344 de echipamente neconforme, iar īn cadrul Direcției Regionale Cluj (județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Satu-Mare, Sălaj și Sibiu) 158 de astfel de echipamente.

Īn Direcția Regională Timiș, care coordonează județele Arad, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Timiș, și īn Direcția Regională Iași, care monitorizează județele Bacău, Botoșani, Brăila, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, au fost identificate și scoase din folosință cāte 91 de telefoane wireless de tip DECT 6.0.

Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj CE

Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 fără marcaj CE provin īn cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii, Canada sau state din Asia și sunt destinate utilizării īn aceste țări. Telefoanele fixe fără fir de tip DECT 6.0 funcționează īn benzi de frecvențe care īn Romānia sunt destinate altor servicii, și anume celor de telefonie mobilă și internet mobil de bandă largă de generația a treia. Īn momentul īn care un astfel de aparat neconform este pus īn funcțiune pe teritoriul Romāniei, el produce interferențe care perturbă funcționarea serviciilor de telefonie mobilă. Astfel, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil īn zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile īn curs se īntrerup.

Īn cele mai multe dintre cazurile identificate și soluționate de ANCOM, telefoanele fără marcaj CE au fost introduse īn Romānia de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau au ajuns īn țară fiind trimise de alte persoane, īn general rude ale utilizatorilor. Acestea erau folosite īn locuințe particulare, pentru uz personal.

Īn cazuri extreme, interferențele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numărului de urgență 112.

De reținut

Utilizatorii care dețin telefoane fixe wireless de tip DECT trebuie să verifice existența marcajului CE pe aparat, iar īn cazul īn care acesta nu există, aparatul trebuie scos din funcțiune (atāt terminalul portabil cu acumulatori/baterii, cāt și stația de bază a acestuia care poate fi cu acumulatori/baterii sau poate fi conectată la o sursă de alimentare de la rețeaua electrică).

Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj CE pot produce interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații electronice īn momentul īn care sunt conectate la sursa de energie.  

Sancțiuni aplicabile

Īn cazul īn care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească sunt īncălcate prevederile Hotărārii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, fapta fiind sancționată cu amendă contravențională cuprinsă īntre 500 şi 5.000 lei. Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul CE și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorității.