Media

Atelier BEREC - Pregătiri pentru revoluția IoT

30.01.2017
 
 
Miercuri, 1 februarie 2017, BEREC va organiza un atelier pentru experți privind Internetul Lucrurilor (IoT) la Bruxelles, ale cărui lucrări pot fi urmărite īn direct pe pagina de internet a BEREC (www.berec.europa.eu). Evenimentul va avea ca temă “Facilitarea dezvoltării Internetului Lucrurilor” și va reuni experți și alte entități interesate de această temă care vor discuta implicațiile pentru procesul de reglementare și soluțiile care se impun pentru a asigura dezvoltarea sustenabilă și la scară largă a IoT, astfel īncāt cetățenii și consumatorii să beneficieze de avantaje sporite īn mai multe domenii.
Alături de subiecte specifice domeniului telecom (precum resursele limitate și interoperabilitatea), participanții la atelier vor aborda și aspecte mai generale, din domeniile inovație și investiții, drepturile consumatorilor și protecția datelor.
Īn prima sesiune a atelierului, temele de discuție vor fi protecția vieții private, securitatea rețelei și drepturile consumatorilor, iar īn cea de-a doua - diversitatea modelelor de afaceri și interoperabilitatea. Aspectele privitoare la resursele limitate (numerotație și frecvențe radio) se vor afla īn atenția participanților īn cadrul sesiunii 3, iar īn sesiunea 4 se vor prezenta cazuri de utilizare a IoT la scară industriala, īn domeniile energiei și transporturilor.
Alocuțiunea de deschidere va fi rostită de președintele BEREC īn 2017, Sebastien Soriano, iar Dr. Wilhelm Eschweiler, Președintele BEREC īn 2016, va īnchide lucrările.
Detalii suplimentare despre acest atelier sunt disponibile īn Agenda evenimentului.
 
Activități legate de IoT īn desfășurare
Atelierul este organizat īn urma publicării īn februarie 2016 a raportului BEREC “Facilitarea dezvoltării Internetului Lucrurilor”, care a analizat dacă și īn ce măsură reglementările telecom (concepute inițial pentru apeluri telefonice) sunt adecvate și pentru comunicațiile Machine-to-Machine (M2M). Īn contextul revizuirii cadrului de reglementare pentru comunicații īntreprinsă de Comisia Europeană, BEREC consideră că, īn general, nu este necesar tratament special pentru serviciile IoT și/sau M2M, cu excepția celor īn roaming, serviciilor de comutare și a portabilității umerelor. Īn domeniul protecției vieții private, BEREC consideră necesară o evoluție foarte bine gāndită, nu o modificare totală a regulilor privind protecția datelor valabile in prezent īn UE.
Această analiză nu aduce atingere eventualei identificări, īn demersul de revizuire al Comisiei Europene, de noi zone din cadrul de reglementare telecom care necesită modificare, ținānd cont de particularitățile serviciilor IoT și/sau M2M.
 
Dialogul cu autoritățile și entitățile interesate
Prin organizarea acestui atelier, BEREC pune la dispoziție un forum de dialog īntre autoritățile naționale de reglementare și autoritățile abilitate pentru diverse aspecte privind IoT, ca și alte entități interesate din industrie, pentru a disemina informații și a crea un mediu propice atāt inovației, cāt și consumatorilor.
 
Informații suplimentare
Atelierul va fi transmis īn direct pe pagina de internet a BEREC (www.berec.europa.eu) de la ora 9:00 la ora 17:30 (CET), iar un clip video de la eveniment va fi disponibil ulterior pe canalul de YouTube al BEREC