Comunicate de presă

15 ani de reglementare independenta a pietei de comunicatii din România

4.10.2017

 

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) a organizat o noua editie a conferintei sale internationale intitulata "Reglementare 360⁰ - de la cuvânt la terabyte, în 15 ani", pentru a marca aniversarea a 15 ani de la înființarea reglementatorului pietei comunicatiilor electronice din România.
Cu aceasta ocazie, Adrian Dița, presedintele ANCOM, a facut o retrospectiva a efectelor pe care reglementarile Autoritatii le-au avut asupra pietei din România, care a ajuns astazi sa fie una dintre cele mai competitive din Europa.
 „Despre internet, acum vorbim în termeni de milioane de conexiuni, în timp ce, în urma cu 15 ani, aceste servicii erau aproape inexistente în statistica Autoritații. Creșterea fulminanta a internetului în România se datoreaza si tarifelor mici de pe piata noastra, aflate la jumatatea mediei UE la internetul fix, de exemplu – 12,6 euro fata de 25,9 de euro pentru abonamente între 30 si 100 Mbps”, a declarat Adrian Dita, presedintele ANCOM, în deschiderea conferintei.
Același trend descrescator l-au înregistrat în aceasta perioada și tarifele pentru telefonie mobila si fixa pe piața cu amanuntul, îndeosebi ca urmare a reglementarilor ANCOM pe piața de gros, care au avut ca rezultat o scadere a tarifelor maxime de interconectare cu 90% în cazul serviciilor de terminare la puncte mobile, de la 9,72 eurocenți cât era în 2003, la 0,96 eurocenți, respectiv în medie cu 80%, în cazul serviciilor de terminare la puncte fixe, ajungându-se la 0,14 eurocenți/minut, începând cu data de 1 aprilie 2014.
Pentru a arata cum s-au reflectat masurile Autoritații în tarifele serviciilor de telefonie mobila, ANCOM a realizat o aplicatie care permite utilizatorului sa introduca date despre actualul nivel al consumului sau de servicii de telefonie mobila, returnându-i costul la care ar fi achizitionat aceleasi servicii în urma cu 15 ani. Aplicatia poate fi accesata si preluata pe alte site-uri prin inserarea unui cod disponibil aici.
Retrospectiva asupra celor 15 ani de la liberalizarea pietei de comunicatii electronice din România, disponibila aici, mai arata ca valoarea pietei s-a dublat, de la 7,38 miliarde lei, la nivelul anului 2003, la 14,96 miliarde lei în 2016, în pofida oscilațiilor care au existat la nivelul economiei mondiale și românești.
De asemenea, documentul releva ca numarul de utilizatori si conexiuni este în crestere, pe aproape toate segmentele, în anul 2016, în România, fiind raportate peste 27 de milioane de conexiuni de acces la servicii de telefonie fixa si mobila, cu 137% mai mult decât cele 11,4 milioane înregistrate în anul 2003, crestere datorata telefoniei mobile.
Internetul la puncte fixe si mobile a cunoscut o evoluție importanta atât ca numar de conexiuni, structura, cât si ca trafic. Astfel, numarul de conexiuni de acces fix la internet în banda larga a crescut de la 14 mii, câte se raportau la sfârsitul anului 2003, la 4,4 milioane, la sfârsitul anului 2016, iar numarul de conexiuni la puncte mobile de banda larga a crescut la 16,6 milioane la finalul anului 2016, de la 181 de mii la finalul anului 2003. 
Consumul de internet din România se realizeaza, într-o proporție covârșitoare, prin intermediul conexiunilor fixe, deși acestea sunt mult mai puține ca numar decât conexiunile la puncte mobile. Astfel, traficul total înregistrat în anul 2016 prin retelele fixe a fost de 5,4 milioane de TB, în timp ce prin retelele mobile s-a înregistrat un trafic de 169 mii TB.
Documentul „15 ani de reglementare a sectorului telecom din România” poate fi consultat aici, alaturi de Infograficul cu evoluția principalilor indicatori telecom.