Media

ANCOM avertizeaza: Verificati existenta marcajului CE pe telefoanele fixe wireless!

05.09.2017

 

ANCOM continuă campania de informare cu privire la deținerea, punerea īn funcțiune și utilizarea telefoanelor fixe wireless de tip DECT 6.0 fără marcajul CE (Conformitate Europeană). Echipamentele fără marcaj CE, care provin de regulă din afara Uniunii Europene și nu respectă standardele de alocare a frecvențelor radio la nivel european, provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile, iar utilizarea lor poate fi sancționată conform legii. Video aici.

Acțiunile de monitorizare și control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM au evidențiat o creștere semnificativă a cazurilor de interferențe cu serviciile de comunicații mobile (telefonie și internet) cauzate de utilizarea telefoanelor fixe wireless de tip DECT 6.0 fără marcaj CE de către utilizatori persoane fizice. Doar īn prima jumătate a acestui an numărul telefoanelor de tip DECT 6.0 care au provocat interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile a crescut cu mai mult de 50% față de numărul total de cazuri raportate anul trecut.

Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj CE

Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 fără marcaj CE provin īn cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii, Canada sau state din Asia și sunt destinate utilizării īn aceste țări.

Īn cele mai multe dintre cazurile identificate și soluționate de ANCOM, telefoanele fără marcaj CE au fost introduse īn Romānia de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau au ajuns īn țară fiind trimise de alte persoane, īn general rude ale utilizatorilor. Ele erau folosite īn locuințe particulare, pentru uz personal.

De ce produc interferențe

Telefoanele fixe fără fir de tip DECT 6.0 funcționează īn benzi de frecvențe care īn Romānia sunt destinate altor servicii, și anume celor de telefonie mobilă și internet mobil. Īn momentul īn care un astfel de aparat neconform este pus īn funcțiune pe teritoriul Romāniei, el produce interferențe care perturbă funcționarea serviciilor de telefonie mobilă.

Ce se īntāmplă cānd se produc interferențe

Atunci cānd o stație de bază pentru telefonie și internet mobil este afectată de o asemenea interferență se produc o serie de efecte īn cascadă: stația de bază īși restrānge zona de acoperire, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil īn zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile īn curs se īntrerup.

Īn cazuri extreme, interferențele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numerului de urgență 112. Resursele de spectru radio sunt limitate, iar interferenţele prejudiciabile asupra acestei resurse pot afecta, direct sau indirect, orice cetăţean.

De reținut

Utilizatorii care dețin telefoane fixe wireless de tip DECT trebuie să verifice existența marcajului CE pe aparat. Īn cazul īn care acesta nu există, utilizatorii trebuie să scoată imediat aparatul din funcțiune (atāt terminalul portabil cu acumulatori/baterii, cāt și stația de bază a acestuia care poate fi cu acumulatori/baterii sau poate fi conectată la o sursă de alimentare de la rețeaua electrică).

Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj CE pot produce interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații electronice īn momentul īn care sunt conectate la sursa de energie.   

Și alte tipuri de echipamente radio pot afecta serviciile de telefonie mobilă atunci cānd nu au marcajul CE: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console și controllere pentru jocuri video etc. Și unele echipamente non-radio pot cauza interferențe īn lipsa marcajului CE: corpuri de iluminat, īntrerupătoare automate, echipamente electrocasnice, telecomenzi cu infraroșu etc.

Sancțiuni aplicabile

Īn cazul īn care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească sunt īncălcate prevederile Hotărārii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, fapta fiind sancționată cu amendă contravențională cuprinsă īntre 500 şi 5.000 lei. Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul CE și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorității.