Industrie

Procedura de notificare

 

Conform art.13 din Hotărārea Guvernului nr. 130/2015 care transpune īn legislaţia din Romānia Directiva 1999/5/CE (articolul 6.4), īn cazul echipamentelor radio care funcţionează īn benzi de frecvenţe a căror utilizare nu este armonizată īn Uniunea Europeană, producătorul, reprezentantul său autorizat stabilit īn Uniunea Europeană sau persoana responsabilă cu introducerea pe piaţă a echipamentelor va notifica ANCOM cu privire la intenţia de introducere a echipamentelor pe piaţa din Romānia.

Notificarea va fi făcută īn scris, cu cel puţin patru săptămāni īnainte de data la care se intenţionează introducerea pe piaţă a acestor echipamente radio. Īn cazul īn care ANCOM nu răspunde īn maximum 4 saptămāni de la data notificării, aceasta semnifică faptul că echipamentul poate fi introdus pe piaţă.

Formularul de notificare recomandat de ANCOM este formularul de notificare electronică a echipamentelor radio, armonizat īn cadrul UE, care poate fi descărcat aici.

Notificarea echipamentelor radio este o procedură independentă de declaraţia de conformitate care trebuie să īnsoţească fiecare echipament radio. Răspunsurile şi confirmările din partea ANCOM după primirea notificării nu vor atesta sub nici o formă conformitatea echipamentelor radio notificate cu cerinţele esenţiale corespunzătoare.

Īn anumite cazuri este necesar să se obţină licenţa de utilizare a echipamentelor radio. Notificarea acestor echipamente radio nu īnlocuieşte obligatia de respectare a condiţiilor din licenţă.

Notificarea este valabilă pentru toate echipamentele radio ale celui care iniţiaza notificarea, aflate īn condiţii identice cu echipamentele notificate.

Notificările vor fi īnaintate către ANCOM:
  • prin e-mail la notifications@ancom.org.ro
  • sau prin poştă la adresa: Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM), Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, 030925 Bucureşti, Romānia
  • sau prin fax la numărul: +40 0372 845 402.
 
De asemenea, notificarea intenţiei de a introduce pe piaţa echipamente radio care funcţionează īn benzi de frecvenţe a căror utilizare nu este armonizată pe īntreg teritoriul Comunităţii se poate face prin procedura OSN (One Stop Notification):
http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/rtte/documents/guidance/one-stop-procedure_en.htm
sau
https://webgate.ec.europa.eu/osn