Media

Servicii de comunicatii de generatia a treia pe frecventele radio destinate serviciilor GSM

23.02.2010

 

 

ANCOM a finalizat astazi, împreuna cu reprezentantii industriei telecom prezenti la reuniunea Consiliului Consultativ, conditiile tehnice si administrative pentru furnizarea în paralel în benzile 900 MHz si 1800 MHz a serviciilor de comunicatii electronice de generatia a treia cu serviciile de comunicatii de generatia a doua.

Furnizarea de servicii 3G (servicii multimedia si de transmisiuni de date) în aceste benzi va fi posibila imediat ce licentele operatorilor vor fi modificate, cu respectarea unor obligatii: continuitatea furnizarii serviciilor 2G (servicii de voce), protectia sistemelor GSM care vor functiona si în continuare în benzile de 900 MHz si 1800 MHz, precum si protectia sistemelor de radiocomunicatii existente în benzile adiacente.

Operatorii vizati de aceasta decizie sunt Orange Romania, Vodafone România si Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, care detin licen?e de utilizare a frecven?ei in aceste benzi si care vor avea posibilitatea de a oferi servicii 3G (date, multimedia) si în benzile în care pâna acum se furnizau exclusiv servicii de voce si servicii de date prin GPRS si EDGE. Acest lucru va fi posibil numai dupa investitii în reproiectarea retelelor si instalarea unor noi tipuri de echipamente care vor utiliza ambele tehnologii - atât cele specifice sistemelor de comunicatii mobile de generatia a doua, cât si cele aferente sistemelor de generatia a treia.

Dupa intrarea în vigoare a acestei decizii, în România vor activa trei operatori de telefonie mobila care detin licente GSM si care vor avea posibilitatea de a furniza si servicii 3G în baza acestor licente (Orange Romania, Vodafone România si Cosmote Romanian Mobile Telecommunications) si patru operatori care detin licente 3G (Orange Romania, Vodafone România, Telemobil si RCS & RDS).

“Aceasta masura se înscrie în intentia declarata a autoritatii de reglementare de a promova dezvoltarea comunicatiilor electronice în banda larga în România. Alaturi de licenta CDMA acordata de ANCOM în anul 2008 si viitoarea revizuire a regimului de utilizare a buclei locale, liberalizarea spectrului de frecventa în benzile de 900 si 1800 MHz ar putea contribui la cresterea penetrarii accesul la internet în banda larga",  a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Decizia vine ca urmare a adoptarii de Comitetul pentru Comunicatii Electronice (ECC) din cadrul Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT) unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS si GSM care opereaza în benzile de 900 MHz si 1800 MHz si compatibilitatea dintre UMTS 900/1800 MHz si sistemele care opereaza în benzile adiacente, si ulterior acestora a unei decizii, toate documentele amintite fiind adoptate în baza mandatului emis de Comisia Europeana catre CEPT, în data de 5 iulie 2006. Ulterior acestor demersuri ale CEPT, asa numita Directiva GSM a fost modificata si semnata în luna septembrie 2009 de catre presedintele Parlamentului European si presedintele Consiliului de Ministri, Comisia Europeana a adoptând, în acelasi context, o decizie care a intrat în vigoare odata cu directiva amintita.