Free cookie consent management tool by TermsFeed Actualizare preferințe cookie-uri
Comunicate de presă

ANCOM consulta industria cu privire la accesul tertilor la baza de date privind portabilitatea numerelor de telefon

22.09.2017

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) deschide astăzi o consultare publică privind acordarea accesului terților la anumite informații din baza de date centralizată (BDC) utilizată pentru a asigura serviciul de portabilitate a numerelor.

BDC, administrată de ANCOM, conține informații referitoare la toate numerele de telefon portate, procesele de portare desfășurate și un set complet de informații de rutare către numerele portate. 

Consultarea se adresează atât furnizorilor de comunicații electronice care au în prezent acces la BDC, dar și părților interesate de un potențial acces la BDC în calitate de terț și vine pe fondul creșterii constante a numărului de portări și dezvoltării unor servicii adiacente inovative, dar și datorită recomandării Comitetului pentru comunicații electronice (ECC) din cadrul Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații (CEPT).

Cine are acces în prezent la BDC?

În prezent, au acces la BDC furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului care au alocate blocuri de numere din Planul Național de Numerotație (PNN) și furnizorii de rețele publice de comunicații electronice care au obligații de rutare a apelurilor către numerele portate.

Prin intermediul BDC se realizează schimbul de informații între furnizori pe parcursul proceselor de portare,  baza de date reprezentând și o referință pentru actualizarea informațiilor de rutare aferente numerelor portate în sistemele IT ale furnizorilor. În funcție de rolul pe care îl au furnizorii în derularea proceselor de portare, accesul este limitat la anumite tipuri de informații.

Cine ar putea solicita acces la BDC

ANCOM analizează prin acest demers oportunitatea acordării accesului la BDC terților interesați, termenul definind de fapt entități care nu au, în România, obligația legală de a oferi abonaților proprii serviciul de portabilitate a numerelor sau de a ruta apeluri către rețelele în care se află numerele portate. Câteva exemple de astfel de terți sunt reprezentate de transportatorii internaționali, adică furnizorii de servicii de comunicații electronice care asigură rutarea apelurilor la nivel internațional, furnizorii de servicii SMS, furnizorii de servicii VoIP/OTT sau companiile care originează un număr mare de apeluri. La fel ca și în cazul furnizorilor de servicii de comunicații electronice, accesul terților la informațiile din BDC va fi limitat.

Utilitatea accesului la BDC

Odată cu implementarea portabilității numerelor au intervenit modificări în cadrul rețelelor de comunicații electronice, astfel încât cunoașterea numerelor de abonat nu mai este suficientă pentru rutarea apelurilor și SMS-urilor, fiind necesare și alte informații suplimentare din baza de date centralizată. Operatorii au nevoie să cunoască numerele care sunt portate și numerele de rutare aferente, care indică rețeaua în care acestea sunt active, pentru a putea ruta către destinația corectă apelurile sau mesajele text adresate numerelor portate.

În contextul creșterii continue a numărului de numere portate, precum și al dezvoltării tehnologice care a dus la apariția unor servicii adiacente inovative, pe piață apar și alți actori care doresc să cunoască numerele care sunt portate și informațiile de rutare aferente (disponibile în BDC).

Totodată, acordarea accesului terților, pe baze contractuale și cu anumite limitări, face obiectul unei recomandări din partea Comitetului pentru comunicații electronice (ECC) din cadrul Conferinței Europene a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații (CEPT).

Procesul de consultare publică

Documentul privind acordarea accesului unor terți la unele dintre informațiile referitoare la numerele portate  poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observații şi propuneri până la data de 27.10.2017, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la Registratură sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității. Observațiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Â