Media

ANCOM publică astăzi contractul standard de acces pe proprietatea privată a furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice

30.04.2013

 

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a publicat astăzi pe pagina sa de internet Contractul standard de constituire a dreptului de servitute pentru realizarea accesului pe proprietatea privată īn vederea instalării, īntreţinerii, īnlocuirii sau mutării reţelelor publice de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, conform atribuţiilor care īi revin potrivit Legii nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice.
Pentru instalarea, īntreţinerea, īnlocuirea sau mutarea reţelelor publice de comunicaţii electronice, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice vor avea acces pe o proprietate privată numai după īncheierea unui contract īn acest scop, īn formă autentică, cu titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu asociaţia de proprietari (īn cazul clădirilor cu mai multe locuinţe) sau cu titularii dreptului de folosinţă cu titlu gratuit/īnchiriere/concesiune asupra imobilului respectiv.
Contractul standard de acces pe proprietatea privată vine atāt īn sprijinul furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice, cāt şi al titularilor dreptului de proprietate/administrare/folosinţă cu titlu gratuit/īnchiriere/concesiune asupra imobilelor proprietate privată, constituind o garanţie legală suplimentară īn etapele de negociere a acordurilor de acces pe proprietatea privată īn vederea instalării, īntreţinerii, īnlocuirii sau mutării reţelelor de comunicaţii electronice ori a elementelor de infrastructură.
Contractul standard elaborat de ANCOM reflectă prevederile Legii nr. 154/2012 cu privire la condiţiile de acces pe proprietatea privată şi cuprinde, printre altele, prevederi legate de drepturile şi obligaţiile părţilor implicate īn contract, durata contractului şi modalităţile de īncetare a acestuia, tarife şi modalităţile de plată etc.
Īn vederea exercitării dreptului de acces pe proprietatea privată furnizorii vor solicita īn scris īncheierea unui contract, solicitarea urmānd a cuprinde datele de identificare şi de contact ale solicitantului, elementele de reţea şi de infrastructură ce urmează a fi amplasate pe respectiva proprietate, durata estimativă a lucrărilor şi condiţiile īn care se vor realiza lucrările de īntreţinere şi reparaţii ale elementelor de reţea şi de infrastructură ce urmează a fi instalate.
Legea prevede că titularul dreptului de proprietate/administrare/folosinţă cu titlu gratuit/īnchiriere/concesiune  asupra unui imobil proprietate privată nu poate refuza accesul unui furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice, īn condiţiile īn care sunt īndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 154/2012, cu excepţia existenţei unor motive temeinic justificate. Termenul maxim de negociere este de 2 luni de la data primirii solicitării. Īn cazul īn care contractul de acces pe proprietatea privată nu se poate īncheia īn acest termen ori īn cazul refuzului de acordare a dreptului de acces, oricare dintre părţi se poate adresa instanţei competente, care poate pronunţa o hotărāre ce ţine loc de contract īntre părţi.

Contractul standard elaborat de ANCOM are caracter de recomandare şi urmăreşte, īn principal, structurarea şi popularizarea drepturilor şi obligaţiilor furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice īn ceea ce priveşte accesul pe proprietatea privată, īn condiţiile respectării principiilor ce guvernează dreptul de proprietate privată. Contractul poate fi accesat aici.