Comunicate de presă

ANCOM şi IPJ Neamţ continuă verificarea staţiilor de emisie-recepţie care folosesc banda de 27 MHz (Citizen Band)

30.10.2013
 
Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, au efectuat astăzi, 30 octombrie, o acţiune de control al autovehiculelor echipate cu staţii mobile de emisie-recepţie care utilizează banda de 27 MHz. Acţiunea a avut drept obiectiv controlul echipamentelor folosite de şoferii care circulau în apropierea municipiului Roman, pentru a verifica în ce măsură respectă acestea specificaţiile tehnice stabilite de lege.
Acţiunea de control a avut loc la intersecţia drumurilor europene E85 şi E583 din apropierea municipiului Roman, unde, timp de câteva ore, reprezentanţii ANCOM împreună cu agenţi ai Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Neamţ au verificat echipamentele de radiocomunicaţii mobile instalate pe 26 de  autovehicule. În urma acestor controale, s-a constatat că 3 dintre şoferii opriţi pentru verificări foloseau staţii care nu erau conforme cu standardele, având caracteristici tehnice diferite de cele legale. Echipamentele fie nu aveau marcajul CE, fie emiteau cu o putere peste cea maximă reglementată de 4 Watt, abaterile identificate fiind sancţionate cu avertisment. 
O acţiune similară a avut loc în luna septembrie în judeţul Neamţ, reprezentanţii ANCOM împreună cu cei ai Poliţiei Rutiere sancţionând 3 şoferi cu avertisment pentru aceleaşi abateri.
Toate informaţiile despre utilizarea benzii de 27 MHz şi a echipamentelor de emisie – recepţie conform legislaţiei în vigoare sunt disponibile pe site-ul ANCOM.
Staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în banda liberă de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă de utilizare a frecvenţelor radio eliberată de ANCOM, însă utilizarea lor trebuie făcută cu respectarea normelor tehnice în vigoare. Banda nelicenţiată este cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz şi este, în principal, destinată pentru comunicaţii între puncte apropiate, având o putere reglementată de maxim 4 Watt (putere efectiv radiată), iar parametrii tehnici de funcţionare sunt stabiliţi de ANCOM prin Decizia 1.722/2011.
“Aceste acţiuni urmăresc să asigure disciplina celor care folosesc banda civică şi au, cel puţin în această primă fază, scopul de a creşte gradul de conştientizare al şoferilor cu privire la faptul că există reguli şi pentru aşa numita 'bandă liberă' şi că aceste reguli au fost stabilite pentru a asigura utilizarea benzii în bune condiţii de către toţi participanţii la trafic şi de către toţi utilizatorii de spectru. Echipamentele de emisie – recepţie disponibile pe piaţă respectă normele tehnice în vigoare, însă mărirea puterii de emisie se face de către posesorii acestora. E bine să se ştie şi că nerespectarea acestor reguli se sancţionează, iar amenda minimă este de 5000 de lei.”a declarat Cristin POPA, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.
ANCOM va continua aceste acţiuni de control împreună cu Poliţia Rutieră în mai multe oraşe din ţară, dar şi de-a lungul drumurilor europene şi naţionale, pentru a se asigura ca toţi utilizatorii acestei benzi de frecvenţe o folosesc în cele mai bune condiţii.