Media

BEREC lanseaza in consultare documente importante pentru piata telecom

11.10.2018

 

Īn data de 10 octombrie 2018, la sesiunea de informare publică organizată la Bruxelles, Președintele BEREC, Johannes Gungl, a prezentat rezultatele reuniunii plenare desfășurate la Portorož, īn Slovenia. Cu această ocazie, a invitat pe toți cei interesați să īși exprime opinia īn cadrul consultărilor publice lansate.

Programul de lucru al BEREC pentru anul 2019

BEREC urmărește asigurarea aplicării independente, consecvente și de calitate a cadrului european de reglementare pentru comunicații electronice, īn beneficiul Europei și al cetățenilor acesteia, bazāndu-se pe expertiza autorităților naționale de reglementare din UE. Obiectivele Programului de lucru al BEREC pentru anul 2019 sunt bineīnțeles ancorate īn sarcinile obligatorii care īi revin organizației prin noul Cod European al Comunicațiilor Electronice (EECC), BEREC privind totodată spre viitor și căutānd să anticipeze provocările și să identifice modalități de abordare a acestora, așa cum se prevede īn Strategia pe termen mediu, pentru perioada 2018-2020. Amplitudinea abordării și perspectiva largă a noului Program de lucru sunt grăitoare pentru nivelul activității organizației nu doar īn următoarele douăsprezece luni, ci și īn următorii doi ani.

Īn 2019 și 2020, BEREC va elabora īn total douăsprezece ghiduri de bune practici, ca de exemplu cel privind criteriile pe care trebuie să le īndeplinească o rețea pentru a fi considerată de mare capacitate, sau cel privind sustenabilitatea modelului de calculare a prețurilor la nivel național sau actualizarea Ghidului BEREC privind neutralitatea internetului.

Programul de lucru pentru 2019 reflectă angajamentul BEREC de a acționa ca organism care promovează dezbateri pertinente și pro-active și care oferă consiliere Parlamentului European, Consiliului și Comisiei Europene īn domeniul comunicațiilor electronice. De asemenea, BEREC va urmări să joace un rol important īn aplicarea consecventă a normelor de reglementare, să īși īmbunătățească propria metodologie de lucru și să colaboreze efectiv și eficient cu toți factorii interesați.

Proiectul de Program de lucru al BEREC pentru anul 2019 a fost lansat īn consultare publică. Adoptarea formei finale a Programului de lucru este prevăzută a avea loc īn luna decembrie 2018. Pe lāngă consultarea publică, cei interesați vor mai avea oportunitatea de a-și exprima opinia privind Programul de lucru al BEREC īn cadrul Forumului adresat entităților interesate care va avea loc īn data de 17 octombrie 2018.

Economia Datelor

Johannes Gungl a invitat entitățile interesate să ia parte și la consultarea publică privind economia datelor. De exemplu, BEREC īși propune să afle care va fi impactul economiei datelor pe piața serviciilor de comunicații electronice (ECS) și să identifice dificultățile care pot apărea īn acest context. Alte puncte de interes sunt: extinderea puterii de piață de pe o piață pe alta și efectele de tip conglomerat, diversele probleme privind concurența care se pot ridica prin folosirea datelor, precum și eventualele riscuri și oportunități create pentru consumatori.

“Datele au un rol din ce īn ce mai important īn majoritatea sectoarelor economice. Sectorul comunicațiilor nu face excepție,” a spus Johannes Gungl. “Mai ales avānd īn vedere  interacțiunea īn creștere cu alte sectoare, pe care se construiește economia datelor. BEREC acordă o importanță deosebită studierii implicațiilor datorate economiei datelor.”

Simplificarea contractelor

“Consumatorii īntāmpină adesea dificultăți īn īnțelegerea contractelor pe care le īncheie pentru furnizarea serviciilor de comunicații electronice. Am dorit să facem acest lucru mai ușor pentru ei prin simplificarea informației și evidențierea celor mai importante părți din contract,” a mai declarat Președintele BEREC.

“Raportul BEREC privind simplificarea contractelor” va facilita atingerea acestui obiectiv. Raportul prezintă informații privind practicile și inițiativele din statele membre UE, cu scopul de a indica principalele elemente ale contractelor īncheiate īntre consumatori și furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului. Acest raport este lansat īn consultare publică și va putea servi și ca bază pentru documentul pe care BEREC trebuie să īl livreze CE anul viitor, īn pregătirea implementării fișei unice europene de informații contractuale.

O listă completă a documentelor adoptate la sesiunile reuniunii plenare este disponibilă pe pagina de internet a BEREC. Sesiunile viitoarei reuniuni plenare a BEREC se vor desfășura la Praga, īn Republica Cehă, īn perioada 6-7 decembrie 2018.