Comunicate de presă

Compania Nationala Posta Romana, desemnata furnizor de serviciu universal in 2019

07.02.2019

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare īn Comunicații (ANCOM) prelungește perioada de desemnare a Companiei Naţionale Poşta Romānă S.A. (CNPR) ca furnizor de serviciu universal pānă la data de 31 decembrie 2019. Decizia Autorității vine īn urma solicitării Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) īn acest sens, pentru a asigura continuitatea serviciului poștal universal.  

Context

CNPR a fost desemnată furnizor de serviciu universal īn domeniul serviciilor poștale pentru perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2018. Ținānd cont de necesitatea asigurării serviciului universal īn domeniul serviciilor poștale, MCSI a solicitat ANCOM prelungirea perioadei de desemnare a CNPR pānă la data de 31 decembrie 2019 conform legislației īn vigoare. După această perioadă, măsurile privind desemnarea unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal vor urmări īndeplinirea obiectivelor și direcțiilor de acțiune stabilite de MCSI īn „Documentul de politică și strategie privind serviciul universal īn sectorul serviciilor poștale”, pentru perioada 2019 – 2029.

Drepturile și obligațiile CNPR

Drepturile și obligațiile furnizorului de serviciu universal au fost stabilite prin Decizia nr. 1158/2013 privind desemnarea Companiei Naţionale Poşta Romānă S.A. ca furnizor de serviciu universal īn domeniul serviciilor poştale, cu modificările și completările ulterioare.

CNPR are obligaţia de a furniza serviciile incluse īn sfera serviciului universal pe īntreg teritoriul Romāniei, inclusiv īn zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scăzută a populaţiei, acolo unde numărul redus al trimiterilor poştale colectate sau distribuite nu justifică prezenţa unui furnizor de servicii poştale pe principii comerciale. Totodată, CNPR va asigura accesul persoanelor cu dizabilităţi la serviciile din sfera serviciului universal pe care are obligaţia să le presteze īn condiţii echivalente celor de care beneficiază ceilalţi utilizatori.

Decizia de desemnare a CNPR furnizor de serviciu universal īn domeniul serviciilor poștale este disponibilă aici.

Serviciul universal

Serviciul universal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale de bază, la un anumit nivel de calitate, īn orice punct de pe teritoriul Romāniei, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor.

Serviciile incluse īn sfera serviciului universal sunt: a) colectarea, sortarea, transportul și livrarea trimiterilor poștale interne și internaționale avānd ca obiect trimiteri de corespondență, pachete mici și imprimate, īn greutate de pānă la două kg, inclusiv; b) colectarea, sortarea, transportul și livrarea coletelor poștale interne și internaționale, īn greutate de pānă la 10 kg, inclusiv; c) distribuirea coletelor poștale īn greutate de pānă la 20 kg, inclusiv, expediate din afara teritoriului Romāniei către o adresă aflată pe teritoriul acesteia; d) serviciul de trimitere recomandată avānd ca obiect trimiteri poștale din categoria prevăzută la lit. a); e) serviciul de trimitere cu valoare declarată avānd ca obiect trimiteri poștale din categoriile prevăzute la lit. a) – c); f) colectarea, sortarea, transportul și livrarea cecogramelor interne și internaționale.