Comunicate de presă

Condiții simplificate pentru obținerea certificatului de operator al stațiilor de radiocomunicații

09.12.2016

 

Astazi, 9 decembrie 2016, Autoritatea Naționala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) a lansat spre consultare publica un proiect de decizie care va aduce simplificari procesului de certificare a operatorilor stațiilor de radiocomunicații. 

Operatorii stațiilor de radiocomunicații

Operator al stației de radiocomunicații este persoana care opereaza o stație de radiocomunicații ce cuprinde unul sau mai multe emițatoare și receptoare sau un ansamblu de emițatoare și receptoare, inclusiv echipamentele accesorii acestora, necesare pentru realizarea unui serviciu de radiocomunicații. Operarea stațiilor de radiocomunicații în serviciile mobil aeronautic și mobil aeronautic prin satelit, mobil maritim și mobil maritim prin satelit, radiotelefonic pe caile de navigație interioara, precum și în serviciul mobil terestru, cu excepția stațiilor de radiocomunicații din componența rețelelor publice mobile poate fi efectuata numai de catre persoane ce dețin un anumit nivel de cunoștințe.

Aceste persoane sunt, de regula, angajați ai companiilor care activeaza în diverse domenii precum industrie, productie, transport si distributie de utilitați publice la nivel national, transporturi, constructii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, paza si protectie a vietii si proprietatii private, protectie publica, sanatate publica, servicii de gospodarire comunala etc.

Noi regulile propuse de proiectul de decizie  

Modificarile propuse de ANCOM urmaresc o flexibilizare a procedurii de examinare necesare pentru obținerea certificatului de operator radio. Astfel, programa de examinare urmeaza a fi mai flexibila și adaptata în baza reglementarilor tehnice relevante adoptate pe plan european sau internațional. Centrele de examinare, locul și data examinarii vor fi afișate pe pagina de internet a ANCOM, nemaifiind enumerate în cuprinsul proiectului.

Totodata, ANCOM propune și termene de afișare a rezultatelor examinarii, atât pentru afișarea rezultatelor inițiale (în 15 zile lucratoare de la data încheierii examenului), cât și a rezultatelor finale de dupa contestații (în 30 de zile calendaristice de la data înregistrarii contestației). Rezultatele se vor publica pe pagina de internet a ANCOM și se vor afișa la locul desfașurarii examenului.

În ceea ce privește depunerea dosarului, nu se mai solicita depunerea documentelor în copie legalizata, fiind suficienta depunerea de copii simple.

De asemenea, a fost introdusa posibilitatea transmiterii copiilor documentelor în format electronic, cu semnatura electronica extinsa. Copia dupa cartea/buletinul de identitate poate fi, de asemenea, transmisa electronic prin intermediul unui formular disponibil pe pagina de internet a ANCOM.

Proiectul de decizie poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pâna la data de 10.01.2017, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Context

Prin proiectul de decizie propus consultarii publice, ANCOM urmareste revizuirea legislatiei secundare de specialitate din domeniu, precum și punerea în acord a acesteia cu evoluția reglementarilor internaționale. Actul normativ supus consultarii publice va abroga Decizia președintelui Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informației nr. 699/2005 privind aprobarea Regulamentului personalului operator al stațiilor de radiocomunicații din România, cu modificarile și completarile ulterioare, care  reglementeaza în acest moment procesul de autorizare a personalului operator al stațiilor de radiocomunicații din România.

Â