Relaţii internaţionale

Consultari curente internationale

 

Consultare BEREC: Ghidul privind Neutralitatea internetului

 
Īn data de 6 iunie 2016, īntre orele 15.30-17.00 (ora Romāniei), Organismul Autorităților Europene de Reglementare īn Domeniul Comunicațiilor Electronice (BEREC) va lansa īn consultare publică prevederile Ghidului BEREC privind Neutralitatea Internetului și va prezenta, īn cadrul unei sesiuni publice, rezultatele discuțiilor din cadrul celei de-a 27-a Reuniuni Plenare (ce se va derula īn perioada 2-3 iunie 2016 la Viena).
Cum puteți participa la sesiunea publică BEREC
Sesiunea publică de diseminare a rezultatelor reuniunii Plenare BEREC īn cadrul căreia va fi lansat īn consultare publică Ghidul privind Neutralitatea Internetului are loc īn Bruxelles la Centrul de Conferințe Albert Borschette și este deschisă tuturor celor interesați, īn baza completării unui formular de īnregistrare online pe website-ul evenimentului, pānă la data de 1 iunie 2016.
De asemenea, sesiunea publică va putea fi urmărită prin streaming live pe website-ul BEREC, fiind posibilă interacțiunea īn timp real cu vorbitorii prin intermediul contului Twitter al BEREC (#BERECpublic) sau al adresei de e-mail press@berec.europa.eu. Īnregistrarea sesiunii va fi postată pe website-ul BEREC și pe canalul YouTube al BEREC.
 
Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de internet a BEREC, aici.

 

 

Consultari ERGP

 
Īn data de 30 iunie 2016, Republica Bulgaria organizează la Riu Pravets Resort un seminar interactiv de consultare dedicat strategiei pe termen mediu a ERGP, document care va stabili prioritățile Grupului pentru perioada 2017-2019.Termenul limită de īnregistrare la eveniment este 9 mai 2016, utilizānd urmatorul formular.
 
Toți actorii europeni din domeniul serviciilor poștale (furnizorii de servicii poștale, asociațiile consumatorilor și ale industriei poștale, comercianții online etc) sunt invitați ca, īn prezența membrilor ERGP, să īși exprime opiniile privind evoluțiile și tendințele de pe piața de servicii poștale din Europa, pentru a crește relevanța și eficiența activității ERGP, dar și pentru a mări nivelul de transparență și predictibilitate a acestuia, īn beneficiul actorilor de pe piața de servicii poștale.
 
Strategia urmărește să identifice punctele esențiale care vor servi ca linii directoare pentru viitoarea activitate a ERGP, ținānd cont de provocările cu care sectorul poștal se confruntă, cum ar fi īnlocuirea corespondenței tradiționale cu cea electronică, sustenabilitatea obligațiilor aferente serviciului universal corelată cu identificarea și satisfacerea nevoilor utilizatorilor de servicii poștale, dar și potențialul sectorului de a contribui la Piața Unică Digitală prin intermediul comerțului electronic.
 
Punctul de plecare al discuțiilor va fi un document de discuție privind strategia pe termen mediu care va fi finalizat de ERGP īn perioada următoare și care va fi supus consultării publice și apoi discutat īn cadrul seminarului.
 
Mai multe informații cu privire la eveniment sunt disponibile aici

 

 

Consultare europeana: internetul și reglementarile telecom dupa 2020

Comisia Europeana a lansat o consultare publica online pentru a anticipa modul īn care vor evolua dupa anul 2020 nevoile tuturor utilizatorilor europeni de internet (persoane fizice, companii, instituții publice), din toate sectoarele de activitate, īn ceea ce privește viteza și calitatea conexiunilor la internet de banda larga folosite de aceștia. Totodata, Comisia dorește sa afle opinia utilizatorilor despre viitorul cadrului de reglementare a sectorului telecom īn Uniunea Europeana, lansānd īn paralel o consultare publica accesibila online aici. Īn Romānia, cele mai recente date statistice publicate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare īn Comunicatii (ANCOM) arata ca utilizatorii acceseaza 12 milioane de conexiuni la internet mobil īn banda larga și 4 milioane de conexiuni la internet fix īn banda larga, jumatate dintre acestea din urma permițānd viteze de peste 100Mbps – Infografice ANCOM.

Cei interesați pot participa la cele doua consultari lansate de Comisia Europeana pāna la data de 7 decembrie 2015, prin completarea chestionarelor online privind nevoile utilizatorilor europeni de internet broadband, respectiv cadrul european de reglementare telecom. Acestea conțin īntrebari referitoare, printre altele, la așteptarile pe care le au utilizatorii europeni de la conxiunile de internet fix și mobil dupa anul 2020, precum și la aplicațiile, produsele și serviciile care vor depinde īn mare masura de calitatea conexiunii, viteza și securitatea conexiunii īn privința download-ului și upload-ului de date, precum și la coordonarea utilizarii spectrului radio la nivelul UE sau crearea pieței unice digitale.  

Rezultatele celor doua consultari publice europene vor fi utilizate pentru elaborarea și implementarea politicii Uniunii Europene și a instrumentelor de reglementare și de finanțare care pot facilita dezvoltarea internetului de banda larga, precum și pentru revizuirea cadrului european de reglementare a serviciilor și rețelelor de comunicații electronice, īn beneficiul tuturor categoriilor de utilizatori de internet.