Relaţii internaţionale

Consultari curente internationale

 

  • Consultare Comisia Europeana: Introducerea coordonata a rețelelor 5G īn Europa
Consultarea urmarește colectarea propunerilor parților interesate cu privire la oportunitațile de lansare coordonata a comunicațiilor 5G și la conturarea unui plan de acțiune pentru instalarea de infrastructura īn vederea folosirii acestei tehnologii la nivelul Uniunii Europene īn orizontul anului 2020.
 
Reprezentanții industriei din domeniu sunt invitați sa transmita puncte de vedere pe teme precum: aspecte generale privind introducerea tehnologiei 5G īn UE, probleme legate de raspāndirea serviciilor și tipuri de noi servicii, elemente care pot influența adoptarea tehnologiei 5G (resurse de spectru, standarde, investiții).

 

Detalii suplimentare sunt disponibile pe pagina dedicata a Comisiei Europene, data limita pāna la care pot fi transmise opinii fiind 11 iulie 2016.

 

 

  • Consultare BEREC: Ghidul privind Neutralitatea internetului
 
Īn data de 6 iunie 2016, īntre orele 15.30-17.00 (ora Romāniei), Organismul Autoritaților Europene de Reglementare īn Domeniul Comunicațiilor Electronice (BEREC) va lansa īn consultare publica prevederile Ghidului BEREC privind Neutralitatea Internetului și va prezenta, īn cadrul unei sesiuni publice, rezultatele discuțiilor din cadrul celei de-a 27-a Reuniuni Plenare (ce se va derula īn perioada 2-3 iunie 2016 la Viena).
Cum puteți participa la sesiunea publica BEREC
Sesiunea publica de diseminare a rezultatelor reuniunii Plenare BEREC īn cadrul careia va fi lansat īn consultare publica Ghidul privind Neutralitatea Internetului are loc īn Bruxelles la Centrul de Conferințe Albert Borschette și este deschisa tuturor celor interesați, īn baza completarii unui formular de īnregistrare online pe website-ul evenimentului, pāna la data de 1 iunie 2016.
De asemenea, sesiunea publica va putea fi urmarita prin streaming live pe website-ul BEREC, fiind posibila interacțiunea īn timp real cu vorbitorii prin intermediul contului Twitter al BEREC (#BERECpublic) sau al adresei de e-mail press@berec.europa.eu. Īnregistrarea sesiunii va fi postata pe website-ul BEREC și pe canalul YouTube al BEREC.
 
Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de internet a BEREC, aici.

 

Cei interesați pot transmite observații pe marginea ghidului BEREC pāna la data de 18 iulie 2016, la adresa NN-Consultation@berec.europa.eu. Detalii aici.  

 

 

  • Consultari ERGP
 
Īn data de 30 iunie 2016, Republica Bulgaria organizeaza la Riu Pravets Resort un seminar interactiv de consultare dedicat strategiei pe termen mediu a ERGP, document care va stabili prioritațile Grupului pentru perioada 2017-2019.Termenul limita de īnregistrare la eveniment este 9 mai 2016, utilizānd urmatorul formular.
 
Toți actorii europeni din domeniul serviciilor poștale (furnizorii de servicii poștale, asociațiile consumatorilor și ale industriei poștale, comercianții online etc) sunt invitați ca, īn prezența membrilor ERGP, sa īși exprime opiniile privind evoluțiile și tendințele de pe piața de servicii poștale din Europa, pentru a crește relevanța și eficiența activitații ERGP, dar și pentru a mari nivelul de transparența și predictibilitate a acestuia, īn beneficiul actorilor de pe piața de servicii poștale.
 
Strategia urmarește sa identifice punctele esențiale care vor servi ca linii directoare pentru viitoarea activitate a ERGP, ținānd cont de provocarile cu care sectorul poștal se confrunta, cum ar fi īnlocuirea corespondenței tradiționale cu cea electronica, sustenabilitatea obligațiilor aferente serviciului universal corelata cu identificarea și satisfacerea nevoilor utilizatorilor de servicii poștale, dar și potențialul sectorului de a contribui la Piața Unica Digitala prin intermediul comerțului electronic.
 
Punctul de plecare al discuțiilor va fi un document de discuție privind strategia pe termen mediu care a fost finalizat de ERGP și care este supus consultarii publice īn perioada 25 mai - 23 iunie 2016.  Documentul va fi discutat īn cadrul seminarului.
 
Documentul de discutie este disponibil la urmatorul link http://ec.europa.eu/growth/sectors/postal-services/ergp/index_en.htm, in cadrul sectiunii ERGP Public consultations.
 
Persoanele interesate sunt invitate sa transmita observatiile pe marginea documentului supus consultarii publice pe adresa de e-mail: GROW-ERGP@ec.europa.eu.
 
 

 

 

  • Consultare europeana: internetul și reglementarile telecom dupa 2020

Comisia Europeana a lansat o consultare publica online pentru a anticipa modul īn care vor evolua dupa anul 2020 nevoile tuturor utilizatorilor europeni de internet (persoane fizice, companii, instituții publice), din toate sectoarele de activitate, īn ceea ce privește viteza și calitatea conexiunilor la internet de banda larga folosite de aceștia. Totodata, Comisia dorește sa afle opinia utilizatorilor despre viitorul cadrului de reglementare a sectorului telecom īn Uniunea Europeana, lansānd īn paralel o consultare publica accesibila online aici. Īn Romānia, cele mai recente date statistice publicate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare īn Comunicatii (ANCOM) arata ca utilizatorii acceseaza 12 milioane de conexiuni la internet mobil īn banda larga și 4 milioane de conexiuni la internet fix īn banda larga, jumatate dintre acestea din urma permițānd viteze de peste 100Mbps – Infografice ANCOM.

Cei interesați pot participa la cele doua consultari lansate de Comisia Europeana pāna la data de 7 decembrie 2015, prin completarea chestionarelor online privind nevoile utilizatorilor europeni de internet broadband, respectiv cadrul european de reglementare telecom. Acestea conțin īntrebari referitoare, printre altele, la așteptarile pe care le au utilizatorii europeni de la conxiunile de internet fix și mobil dupa anul 2020, precum și la aplicațiile, produsele și serviciile care vor depinde īn mare masura de calitatea conexiunii, viteza și securitatea conexiunii īn privința download-ului și upload-ului de date, precum și la coordonarea utilizarii spectrului radio la nivelul UE sau crearea pieței unice digitale.  

Rezultatele celor doua consultari publice europene vor fi utilizate pentru elaborarea și implementarea politicii Uniunii Europene și a instrumentelor de reglementare și de finanțare care pot facilita dezvoltarea internetului de banda larga, precum și pentru revizuirea cadrului european de reglementare a serviciilor și rețelelor de comunicații electronice, īn beneficiul tuturor categoriilor de utilizatori de internet.