ANCOM

EaPeReg – Grupul Reglementatorilor de comunicații electronice din cadrul Parteneriatului Estic

   

Cadrul general

Grupul reglementatorilor īn domeniul comunicațiilor electronice din cadrul Parteneriatului Estic (EaPeReg), instituit la data de 11 septembrie 2012 īn Republica Moldova, este o platformă independentă proiectată să reunească autoritățile de reglementare īn domeniul rețelelor şi serviciilor de comunicații electronice din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Crearea acestuia a fost susținută de către Comisia Europeană, reglementatorii estici parteneri şi reglementatorii țărilor membre UE. Această organizație este concepută drept un instrument de consolidare a relațiilor de cooperare, schimb de informații şi experiență īntre reglementatori.
Īn perioada 2012 – 2016, activitatea EaPeReg s-a diversificat și s-au creat mecanismele necesare pentru continuarea și aprofundarea cooperării. Astfel, EaPeReg se reunește īn reuniuni plenare, seminare tehnice și grupuri de lucru, care dezbat teme importante pentru reglementatorii parteneri. Activitatea Grupului este coordonată de un Președinte, ales pe o perioadă de un an de zile din rāndul reglementatorilor din Parteneriatul Estic, secondat de un Vicepreședinte, ales pe aceeași perioadă, īn mod tradițional, din rāndul autorităților de reglementare din statele membre ale Uniunii Europene. Cooperarea dintre EaPereg și autoritățile de reglementare europene comportă mai multe dimensiuni. Există o puternică implicare individuală īn activitatea Grupului a autorităților de reglementare din state precum Lituania, Letonia, Suedia, Republica Federală Germania, Portugalia, Polonia, Romānia. Totodată, EaPeReg a semnat, īn anul 2014, un Memorandum de Īnțelegere cu Grupul autorităților europene de reglementare īn domeniul comunicațiilor electronice (BEREC), care are īn vedere intensificarea cooperării īntre cele două entități. 
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare īn Comunicații din Romānia (ANCOM) a sprijinit īn mod constant și īncă de la īnființare activitatea EaPeReg. Astfel, reprezentanții ANCOM participă la activitățile Grupului de lucru al EaPeReg privind Spectrul și la cele ale Grupului de lucru privind Analiza Comparativă. De asemenea ANCOM a participat și a īmpărtășit experiența sa la reuniuni plenare și seminare tehnice privind serviciul universal, organizarea unei autorități de reglementare independente, managementul spectrului, organizarea licitațiilor privind acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio, protecția consumatorului sau aplicarea sancțiunilor īn cazul nerespectării legislației secundare din domeniul comunicațiilor electronice.
Autoritatea Naţională pentru Administrare și Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) va exercita, īn anul 2017, funcția de Vicepreședinte al Grupului reglementatorilor īn domeniul comunicațiilor electronice din cadrul Parteneriatului Estic (EaPeReg), ca urmare a deciziei luate cu ocazia reuniunii plenare a acestui organism, care a fost organizată la București, īn data de 22 noiembrie 2016.