ANCOM

Plan de acţiuni 2016

Pentru promovarea concurenței īn domeniul comunicațiilor electronice, īn anul 2016, Autoritatea va realiza analize ale piețelor privind serviciile de terminare la puncte fixe și mobile și va reevalua măsurile de reglementare impuse anterior. Autoritatea īși propune să revizuiască și modelul de calculație a tarifelor serviciilor auxiliare de interconectare, pentru a reflecta dezvoltările tehnologice.
 
Pentru a veni īn sprijinul dezvoltării rețelelor de comunicații electronice īn bandă largă pe teritoriul Romāniei, ANCOM va continua proiectul demarat acum doi ani de realizare a inventarului naţional al reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură asociate acestora. Autoritatea va continua demersurile de alocare a spectrului de frecvențe rămas disponibil īn benzile de 800 MHz, 2.600 MHz și 3,4 - 3,8 GHz,cāt și a multiplexelor de televiziune digitală terestră.
 
ANCOM va derula īn anul 2016 o campanie de informare a utilizatorilor privind existența și utilitatea instrumentelor dezvoltate de Autoritate pentru informarea utilizatorilor - InfoCentru pentru utilizatori, Veritel.ro, Netograf.ro și Portabilitate.ro. De asemenea, ANCOM va extinde posibilitățile de testare a calității serviciului de acces la internet, ținānd cont de dorințele și necesitățile utilizatorilor. Astfel, pentru ca Netograf.ro să fie mai ușor accesibil și să ofere informații de o mai mare relevanță și acuratețe, Autoritatea va dezvolta aplicații Netograf dedicate terminalelor fixe și mobile ce vor putea fi descărcate gratuit.
 
Ca urmare a noilor tendinţe şi inovaţii īn domeniu, ANCOM va revizui regimul de autorizare generală, atāt pentru furnizorii de servicii poștale, cāt și pentru furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice. Īn ceea ce privește serviciile poștale, ANCOM va analiza eventuala cerere de compensare a costului net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal īn anul 2015 și, dacă este cazul, va stabili mecanismele de finanţare pentru serviciul universal īn sectorul serviciilor poştale.
 
Printre campaniile de monitorizare și control pe care Autoritatea le va desfășura anul viitor se numără o campanie de determinare a acoperirii cu semnal de telefonie mobilă a drumurilor naționale și județene, o campanie de verificare a respectării obligațiilor de către operatorii care furnizează servicii de comunicații electronice destinate publicului pentru care plata se face īn avans, precum și o campanie de verificare a respectării obligațiilor de informare a utilizatorilor finali de către furnizorii serviciilor de comunicații electronice.
 
De asemenea, ca urmare a unui demers de analiză, consultare și dialog cu toți cei interesați de domeniul comunicațiilor electronice din Romānia, ANCOM va definitiva și publica, anul viitor, Strategia pentru comunicații digitale 2020, document care va contura viziunea ANCOM pentru comunicațiile din Romānia īn perioada 2016-2020, dar și prioritățile și direcțiile de acțiune definitorii pentru foaia de parcurs a ANCOM īn următorii cinci ani. Totodată, Autoritatea va elabora și un raport privind modul īn care a fost implementată Strategia de reglementare īn domeniul serviciilor poștale īn perioada 2012-2016 și va elabora o nouă strategie īn acest domeniu pentru perioada 2017-2020.