ANCOM

Plan de acțiuni 2018

Implementarea legii infrastructurii, adoptarea unei strategii naționale pentru atingerea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa privind accesul la serviciile de comunicații de bandă largă pānă īn 2020 și introducerea coordonată a serviciilor 5G īn Uniune sunt printre cele mai importante acțiuni planificate pentru anul 2018.

 

Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice

Printre cele mai importante proiecte ale anului 2018 se numără acțiunile vizānd aplicarea efectivă a prevederilor legii infrastructurii, cu scopul de a reduce costurile instalării rețelelor de comunicații electronice īn Romānia.

O prioritate pentru Autoritate īn acest sens, prin efectele directe și imediate asupra industriei și utilizatorilor, este elaborarea deciziei prin care vor fi stabilite tarifele pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică. Pe parcursul anului vor fi luate şi măsurile necesare pentru realizarea inventarului naţional al reţelelor publice de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură fizică asociate acestora.

Administrarea și gestionarea spectrului de frecvențe

Īn 2018, ANCOM va elabora și adopta poziția națională privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio īn benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz și 26 GHz pentru sisteme de comunicații mobile de bandă largă, inclusiv pentru implementarea sistemelor de generație viitoare (5G). Această acțiune are ca obiectiv realizarea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa privind accesul la serviciile de comunicații de bandă largă pānă īn 2020, precum și a obiectivelor "Planului de acțiuni: 5G pentru Europa" privind introducerea coordonată a serviciilor 5G īn Uniune.

Totodată, Autoritatea va elabora și adopta planul de măsuri și calendarul național privind alocarea spectrului radio īn banda de frecvențe 470-790 MHz și va organiza o consultare publică īn vederea organizării licitațiilor pentru alocarea spectrului din banda VHF (174-230 MHz) și UHF (470-694 MHz) pentru servicii digitale de radiodifuziune terestră (radio digital și televiziune digitală terestră).

Și īn acest an va fi continuată campania de monitorizare pentru evaluarea situațiilor de roaming involuntar īn zonele de graniță.

Reglementări privind serviciile de comunicaţii electronice

Pentru a crește competitivitatea accesului la rețelele de comunicații, īn 2018 ANCOM va revizui piețele relevante corespunzătoare serviciilor de linii īnchiriate-segmente terminale și de tranzit comutat al apelurilor īn rețelele publice de telefonie, va elabora decizia privind cerințele tehnice pentru interconectarea IP īn cazul serviciilor de voce, și va dezvolta platforma de măsurare a calității serviciului de acces la internet Netograf.ro.

Supravegherea și controlul respectării obligațiilor impuse furnizorilor

Īn afară de campaniile pentru determinarea gradului de acoperire cu semnal și supravegherea utilizării eficiente a spectrului de frecvențe desfășurate anual, ANCOM are īn planul său de acțiuni derularea unei campanii de control pentru verificarea modului īn care furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului includ īn contractele īncheiate cu consumatorii anumite informații.

Reglementări privind serviciile poștale

Īn acest an Autoritatea va evalua necesitatea desemnării unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal, īn contextul īn care la finalul anului va expira perioada īn care Compania Naţională Poşta Romānă S.A. a avut această calitate. Un alt proiect dedicat acestei piețe se referă la verificarea cererii de compensare a costului net aferent anului 2017.