Printeaza Pagina

BEREC lanseaza procedurile de consultare publica cu privire la 5G si la utilizatorii finali si evalueaza Regulamentul privind accesul la internetul deschis

12.12.2018

Astăzi, Președintele Organismului autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice (BEREC) Johannes Gungl a prezentat public rezultatele celei de-a XXXVII-a reuniuni plenare a Organismului. Sesiunea publică de informare a BEREC a fost organizată la Bruxelles, în Belgia.

 

Accesul la internetul deschis

Documentele publicate cuprind mult-așteptata Opinie a BEREC pentru evaluarea aplicării Regulamentului (UE) 2015/2120 și a Ghidului BEREC privind accesul la internetul deschis. Obiectivul acestei Opinii este de a contribui la raportul Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliu privind revizuirea Regulamentului, având termenul de predare 30 aprilie 2019, cu puncte de vedere bazate pe experiența BEREC în aplicarea Regulamentului și a Ghidului BEREC privind accesul la internetul deschis.

Potrivit președintelui BEREC, Johannes Gungl, atât aplicarea Regulamentului, cât și a Ghidului funcționează eficient: "Se poate spune că atât Regulamentul, cât și Ghidul realizează un echilibru între punctele de vedere ale numeroaselor părți interesate, ținând cont de obiectivele de protejare a drepturilor utilizatorilor finali și, în același timp, garantând funcționarea fără sincope a ecosistemului internet ca motor al inovării".

 

5G

De asemenea, BEREC a inițiat o consultare publică, deschisă până la 18 ianuarie 2019, cu privire la Proiectul de poziție comună a BEREC privind partajarea infrastructurii pentru comunicații mobile. Poziția comună oferă definiții pentru mai multe tipuri de acorduri de partajare, precum și obiectivele principale care trebuie urmărite atunci când se are în vedere încheierea de acorduri privind partajarea infrastructurii. În plus, documentul oferă parametrii care trebuie luați în considerare la evaluarea acordurilor de partajare a infrastructurii. "Poziția comună oferă, de asemenea, informații generale privind cadrul legal aplicabil, precum și beneficiile și dezavantajele legate de acordurile de partajare", a adăugat Johannes Gungl.

 

Utilizatorii finali

În piețele actuale de comunicații electronice, contractele dintre furnizori și utilizatorii finali au diferite forme și acoperă diverse categorii de informații. Este important ca astfel de contracte să furnizeze informații clare și relevante într-o manieră ușor de înțeles și accesibilă, ajutând utilizatorii finali să ia decizii în cunoștință de cauză atunci când achiziționează sau renunță la servicii de comunicații electronice.

Prin urmare, BEREC a publicat Proiectul de raport privind încetarea contractelor și schimbarea furnizorului, care este deschis consultării publice până la 18 ianuarie 2019. "Interesul utilizatorilor finali se află în centrul acțiunilor BEREC. Având ca obiectiv strategic sporirea puterii utilizatorilor finali și protecția acestora, în programul său de lucru BEREC abordează în mod regulat aspecte relevante, cum ar fi disponibilitatea informațiilor contractuale, tarifele transparente și comparabile sau accesul echivalent pentru utilizatorii finali cu handicap", a declarat Johannes Gungl.

 

Alte două consultări publice

Pe lângă consultările privind aceste trei documente, Președintele BEREC Johannes Gungl a invitat toate entitățile interesate să ia parte la alte două consultări publice, cu privire la Proiectul de Raport BEREC privind accesul la infrastructura fizică în contextul analizelor de piață și, respective, Proiectul de raport BEREC privind setul de indicatori pentru măsurarea Internetului Lucrurilor (IoT), ambele deschise până la data de 23 ianuarie 2019.

 

Programul de lucru pentru anul 2019

În final, a fost prezentat Programul de lucru al BEREC pentru anul 2019. Acesta reflectă angajamentul BEREC de a servi drept organism de dezbatere și de consiliere pertinentă și proactivă pentru Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană în domeniul comunicațiilor electronice. În 2019 și 2020, BEREC va elabora în total 12 seturi de ghiduri, inclusiv unul privind criteriile pe care o rețea trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată "rețea de foarte mare capacitate" (VHCN), unul pentru evaluarea sustenabilității modelului intern de stabilire a prețurilor și o actualizare a Ghidului BEREC privind neutralitatea internetului. Unsprezece dintre aceste douăsprezece Ghiduri derivă din noul Cod european al comunicațiilor electronice, reflectând încrederea și responsabilitatea pe care legiuitorul le-a acordat BEREC.

 

Noua echipă de conducere a BEREC

În 2019, BEREC va fi prezidat de Jeremey Godfrey (ComReg, Irlanda) împreună cu cinci vicepreședinți: Tanja Muha (AKOS, Slovenia), Marcin Cichy (UKE, Polonia) și Konstantinos Masselos (EETT, Grecia) - nou aleși -, președintele BEREC care tocmai și-a încheiat mandatul, Johannes Gungl (RTR, Austria) și președintele BEREC care își va începe mandatul în 2020, Dan Sjöblom (PTS, Suedia).

O listă completă a documentelor publice adoptate în cadrul reuniunilor plenare este disponibilă pe pagina de internet a BEREC. Următoarea sesiune de reuniuni plenare ale BEREC se vor desfășura la Budapesta, în Ungaria, în perioada 7-8 martie 2019.