Media

Reguli pentru punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio

15.06.2017

 

ANCOM a organizat astăzi o reuniune de informare a industriei de profil privind noile condiţii de introducere pe piaţă a echipamentelor radio, avānd īn vedere faptul că īncepānd cu 13 iunie 2017 echipamentele radio care sunt introduse pe piața din Romānia trebuie să satisfacă īn totalitate prevederile Hotărārii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio, care transpune īn legislația națională Directiva 2014/53/EU privind echipamentele radio (Directiva RED).

Ce sunt echipamentele radio

Echipamentul radio este un produs electric sau electronic care emite şi/sau recepţionează intenţionat unde radio pentru realizarea comunicaţiilor radio şi/sau radiodeterminării ori un produs electric sau electronic care trebuie să fie completat cu un accesoriu, cum ar fi o antenă, astfel īncāt să emită şi/sau să recepţioneze intenţionat unde radio pentru același scop. Īn această categorie se īncadrează, de exemplu, staţiile de radiocomunicaţii de orice tip, module ori părți dintr-un echipament ce emit īntr-o anumită bandă de frecvențe radio (walkie-talkie), routere wireless, televizoare, aparate radio sau echipamente de localizare a poziţiei geografice (GPS).

Context legislativ

Īnainte de data de 13 iunie 2017, era posibilă introducerea pe piața din Romānia a echipamentelor radio care respectau fie cerințele esențiale prevăzute de Hotărārea Guvernului nr. 130/2015 privind echipamentele radio și echipamentele terminale de comunicații electronice și recunoașterea mutuală a conformității acestora, fie prevederile Hotărārea Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio, situația fiind una tranzitorie. După această dată, echipamentele radio ce vor fi introduse pe piața romānească vor trebui să satisfacă īn totalitate prevederile ultimului act normativ menționat și care a transpus īn legislația națională Directiva 2014/53/EU privind echipamentele radio (așa numita Directivă RED).

Īn acest context, ANCOM a dorit să vină īn sprijinul principalilor operatori economici care activează pe piața echipamentelor radio din Romānia cu informații detaliate și clarificări ale cadrului legislativ.

Principalele prevederi ale Hotărārii Guvernului nr. 740/2016

Actul normativ stabilește noi reguli pentru operatorii economici implicați īn lanțul de aprovizionare ori de distribuție al echipamentelor radio, definind īntr-un mod mai clar obligațiile ce revin producătorului, reprezentantului autorizat al acestuia, importatorului și distribuitorului.

Documentul legislativ stabilește cerințele esențiale ce trebuie respectate de orice echipament radio produs, introdus pe piață sau pus la dispoziție pe piață, condițiile care trebuie respectate de către organismele ce efectuează evaluări a conformității produselor, precum și măsuri privind cadrul de supraveghere și control efectiv al pieței echipamentelor radio.

Suplimentar față de cerințele esențiale, noul cadru legislativ prevede norme cu privire la aplicarea marcajului CE, cerințe cu privire la identificarea trasabilității echipamentelor radio (de către cine au fost produse, cine le comercializează etc.).

Ce trebuie să conțină instrucțiunile echipamentelor radio

Alte prevederi importante ale Hotărārii Guvernului nr. 740/2016 se referă la instrucțiunile de utilizare care īnsoțesc echipamentele radio disponibile pe piața noastră, care trebuie să fie īn limba romānă, să fie clare, accesibile, inteligibile și relevante și să conțină informațiile necesare privind utilizarea echipamentelor radio conform destinației. Totodată, aceste instrucțiuni trebui să precizeze și banda sau benzile de frecvențe īn care funcționează echipamentul radio, precum și puterea acestuia de emisie. Pe echipamentul radio sau pe ambalaj/instrucțiuni de utilizare trebuie să existe numele, denumirea comercială sau marca īnregistrată, precum și adresa poștală ale producătorului și, atunci cānd echipamentul radio este fabricat īn afara Uniunii Europene, ale importatorului. Toate echipamentele radio trebuie să fie īnsoțite de o copie a declarației UE de conformitate sau de declarația UE de conformitate simplificată, redactate īn limba romānă.

Sancțiuni

Nerespectarea prevederilor acestui act normativ se sancționează de către organismele abilitate cu amenzi cuprinse īntre 500/2.500 de lei și 50.000 de lei.