Media

Strategia 5G pentru Romania, in consultare publica

21.11.2018

 

5G va īnsemna o adevărată revoluție industrială și o șansă de a reduce decalajele de dezvoltare din Romānia. Studiile arată că efectele implementării 5G se vor vedea īn economia romānească prin generarea de venituri de peste 4,7 miliarde de euro, crearea a peste 250 de mii de locuri de muncă și creșterea cifrei de afaceri din industrii inteligente de la 3,7 miliarde de dolari īn 2020, la 9 miliarde de dolari īn 2026. Ne propunem ca, pānă īn anul 2025, toate centrele urbane, autostrăzile și căile ferate modernizate, porturile și aeroporturile internaționale să fie acoperite cu noua tehnologie. De asemenea, pentru maximizarea beneficiilor socio-economice, dorim să avem 7 proiecte pilot, distribuite pe īntreg teritoriul țării”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, īn cadrul ediției din acest an a conferinței internaționale a ANCOM.

Strategia 5G pentru Romānia

Īn cadrul conferinței internaționale a ANCOM, intitulată “5G – motorul celei de-a patra revoluţii industriale”, a fost lansată īn dezbatere publică Strategia națională pentru implementarea 5G īn Romānia.

Strategia 5G īși propune ca obiective strategice lansarea rapidă a serviciilor (īn anul 2020) īn cāteva orașe fanion ale Romāniei, alese pe criterii socio-economice, īn contextul īn care anul viitor vor fi puse la dispoziția operatorilor resurse suplimentare de spectru radio și accelerarea beneficiilor 5G, prin acoperirea cu noua tehnologie a tuturor centrelor urbane funcționale, a autostrăzilor și căilor ferate modernizate, a porturilor și aeroporturilor internaționale și a parcurilor industriale din īntreaga țară. Alte obiective sunt stimularea dezvoltării rețelelor 5G, prin reglementări simplificate pentru construirea de noi infrastructuri fizice, transpunerea īn legislația națională a Codului European al Comunicațiilor Electronice și promovarea noilor utilizări și stimularea cooperării, prin operaționalizarea Alianței pentru 5G, implementarea standardizărilor tehnice europene și internaționale și armonizare europeană a utilizării frecvențelor radio.

Pentru atingerea obiectivelor stabilite, īn cadrul Strategiei 5G au fost stabilite și direcțiile prioritare de acțiune ce constau īn adaptarea infrastructurilor la tehnologia 5G, organizarea licitației pentru acordarea drepturilor de utilizare īn cadrul benzilor de frecvențe optime pentru primele dezvoltări comerciale, valorificarea 5G pentru siguranță publică și securitate, prin īmbunătățirea calității serviciilor publice de intervenție īn caz de urgență și realizarea a 7 proiecte pilot, distribuite pe īntreg teritoriul țării pentru maximizarea beneficiilor socio-economice.

Strategia a fost elaborată īn cadrul unui grup de lucru inter-instituțional, coordonat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și ANCOM, din care au făcut parte reprezentanți ai ministerelor, ai instituțiilor administrației publice și a celor din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională. La elaborarea documentului au contribuit și reprezentanții organizațiilor consiliilor județene, municipiilor, orașelor și comunelor. 

Piața de comunicații electronice din Romānia

Conform datelor statistice preliminare analizate de ANCOM, īn ceea ce privește telefonia mobilă, la 30 iunie 2018 erau 22,2 milioane de utilizatori, iar rata de penetrare a cartelelor SIM la 100 de locuitori era de 113,7 %. Īn primul semestru al acestui an, romānii au vorbit 33,2 miliarde minute (cu 3% mai puțin decāt īn semestrul anterior) și au trimis 6,8 miliarde SMS-uri (cu 12,5% mai puțin decāt īn perioada anterioară). Aceeași tendință a fost īnregistrată și de comunicațiile de tip MMS – scădere de 12% și de traficul video 3G (-0,8%).

„Serviciile clasice de voce şi SMS şi-au epuizat potențialul de creștere, sunt tot mai des īnlocuite de servicii de mesagerie și voce instant, de internetul 2.0. Conexiunile care permit viteze mari la internet au ajuns să dețină o pondere de 85% īn totalul conexiunilor. Raportat la numărul de locuitori, traficul de internet mobil a  īnregistrat o creștere de aproape 45% īn prima jumătate a anului 2018, pānă la 2,3 GB/lună. Susținerea pe termen lung a unor asemenea ritmuri de creștere īn internetul mobil necesită 5G. Este totodată ocazia perfectă pentru saltul de competitivitate prin crearea de noi modele de afaceri și utilizări inovative, īn comunicații și īn alte sectoare”, a declarat Eduard LOVIN, vicepreședintele ANCOM, īn cadrul celei de-a doua sesiuni dedicate inovatorilor.

Alocarea spectrului optim 5G īn Romānia

„Prin licitația de spectru de anul viitor, vom disponibiliza 605 MHz pentru implementarea rapidă a noilor tehnologii 5G īn Romānia. Īn acest moment, operatorii de comunicații din Romānia folosesc un total de 770 MHz dar, pentru furnizarea de viteze de pānă la 20 de ori mai mari decāt cele īn 4G, este necesar mai mult spectru”, a declarat Bogdan IANA, vicepreședintele ANCOM, īn cadrul unei sesiuni dedicate operatorilor din Romānia.

Conferința internațională

Conferința a adus la masa discuțiilor factori de decizie politică, reprezentanți ai autorităților de reglementare, furnizori de conținut și inovatori, operatori de rețele, producători de echipamente și reprezentanți ai mediului academic, pe parcursul a trei sesiuni interactive și interesante. Prima sesiune a fost dedicată cadrului politic și de reglementare din Romānia, o atenție deosebită fiind acordată acțiunilor și exemplelor de bune practici adoptate la nivel european și internațional īn vederea transpunerii īn realitate a viziunii 5G.

Īn cadrul evenimentului a fost organizată și o expoziție īn cadrul căreia producătorii de echipamente au prezentat primele prototipuri de echipamente dedicate tehnologiei 5G, cum ar fi spre exemplu echipamente dedicate transmisiunii 5G sau ochelarii de realitate virtuală.

Consultare publică

Strategia 5G pentru Romānia poate fi consultată aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri pānă la data de 21.12.2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la Registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.