Media

Telefonia mobilă, serviciul reclamat cel mai des la ANCOM īn anul 2015

3.02.2016

 

Īn anul 2015 Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare īn Comunicații (ANCOM) a primit și soluționat peste 2.000 de reclamații de la utilizatorii de comunicații din Romānia, cu 19% mai mult față de anul 2014. Aproape jumătate dintre reclamații au vizat aspecte referitoare la serviciile de telefonie mobilă, īn ușoară creștere față de anul anterior (+5%), īn contextul īn care cele mai recente statistici ANCOM arată că la jumătatea anului 2015 romānii utilizau 22,7 milioane de cartele SIM active (pe bază de abonament și servicii pre-pay).
Dintre toate categoriile de servicii de comunicații electronice (telefonie, internet și retransmisie a programelor audiovizuale), cele mai numeroase plāngeri primite de Autoritate īn anul 2015 se referă la serviciile de telefonie mobilă (44% din totalul problemelor semnalate), urmate de serviciile de acces la internet fix (11%) și serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale (9%). Datele ANCOM centralizate pentru anul 2015 arată că cele mai multe reclamații formulate de utilizatori s-au referit la serviciile de comunicații electronice furnizate de RCS&RDS (15%), Telekom Romania Mobile Communications (12%), Vodafone Romānia (11%), Orange Romānia (10%) și Telekom Romania Communications (10%).
Și īn anul 2015 principala nemulțumire a utilizatorilor de comunicaţii din Romānia a fost relația contractuală cu furnizorii de servicii de comunicații electronice, 40% din totalul reclamațiilor primite de ANCOM reprezentānd sesizări privind derularea acesteia. Aspectele reclamate au vizat derularea, prelungirea și īncetarea contractelor sau neincluderea anumitor clauze minime obligatorii īn contracte, dar și faptul că furnizorii nu au răspuns la reclamațiile sau cererile utilizatorilor de reziliere a contractelor. De exemplu, īn urma primirii unor reclamații privind tarifele aplicate serviciilor de telefonie mobilă, ANCOM a constatat că īn contractele īncheiate cu respectivii utilizatori nu sunt disponibile informații clare privind modalitatea de consum și tarifare a minutelor internaționale incluse īn abonamente īn cazul planurilor tarifare dedicate apelurilor internaționale, iar investigația Autorității a condus la modificarea contractului standard utilizat de mai mulți operatori de telefonie mobilă prin includerea unor informații complete despre rețelele la apelarea cărora pot fi utilizate minutele gratuite sau īn care beneficiază de tarifele preferențiale sau, după caz, indicarea rețelelor a căror apelare nu consumă din minutele internaționale incluse.
Calitatea serviciilor de comunicații electronice și serviciilor poștale este un subiect reclamat tot mai des la ANCOM pe fondul creșterii exigenței utilizatorilor, sesizările primite de Autoritate īn anul 2015 pe această temă fiind de peste 2,5 ori mai numeroase decāt cele primite īn anul 2014 și reprezentānd 35% din totalul reclamațiilor īnregistrate la ANCOM. Alte probleme semnalate de utilizatori īn anul 2015 se referă laneīnțelegeri privind modalitatea de facturare a serviciilor (9% din totalul reclamațiilor), portarea numerelor (7%) sau probleme tehnice apărute la furnizarea serviciilor de comunicații electronice (6%).

ANCOM poate interveni direct numai īn situațiile īn care furnizorii (de servicii de telefonie, internet sau televiziune) īncalcă drepturile de informare ale utilizatorilor, nu oferă serviciul de portabilitate a numerelor, nu includ anumite informaţii īn contract sau nu respectă legislaţia specifică din domeniul comunicațiilor electronice și serviciilor poștale. Reclamațiile privind nerespectarea condițiilor contractuale trebuie adresate de utilizatorii persoane fizice către ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, instituția care poate interveni īn astfel de situații. Utilizatorii persoane juridice care consideră că nu sunt respectate prevederile contractuale se pot adresa instanței de judecată. Mai multe detalii sunt disponibile īn secțiunea InfoCentru a paginii de internet ANCOM.