Comunicate de presă

Ziua Comunicațiilor, sarbatorita pe 17 mai, vine cu noi date privind veniturile din piata telecom, care au ajuns la 16 miliarde de lei īn 2018

 16.05.2019

 

Valoarea sectorului telecom din Romānia a crescut usor īn 2018, cu 1%, ajungānd la 16 miliarde de lei din punctul de vedere al veniturilor obtinute de furnizori, avānd o pondere de 1,7% din PIB-ul Romāniei. Pe parcursul anului 2018, potrivit datelor statistice prelucrate de ANCOM, īn medie, fiecare romān a generat un venit lunar de aproape 70 de lei pentru companiile care furnizeaza servicii de comunicații electronice, mai mare cu aproape 2% fața de media din 2017. Tragānd linie de Ziua Comunicațiilor, putem spune ca īn Romānia avem o piața de telecomunicații concurențiala și sanatoasa, cu venituri īn creștere de la un an la altul, care absoarbe tendințele mondiale īn ce privește implementarea celor mai noi tehnologii”,a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.
 
Venituri din retele si servicii de comunicatii electronice
Potrivit datelor raportate catre ANCOM de furnizorii activi pe piata comunicatiilor electronice din Romānia, veniturile totale obtinute din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice au ajuns la 16,1 miliarde de lei, īn crestere cu 1,3%. Exprimata īn euro, valoarea pietei de comunicatii electronice a fost de 3,5 miliarde de euro īn 2018.
Calculat per locuitor, venitul mediu lunar generat īn sectorul telecom a fost de 69 lei īn 2018, cu 2% mai mare fața de media din 2017, īn timp ce venitul mediu lunar per gospodarie a fost de 179 de lei, īn creștere anuala cu 1,3%.
Evolutia diferitelor categorii de venituri reflecta preferințele utilizatorilor finali, astfel ca veniturile din piața de internet, fix si mobil, au avut cea mai buna evolutie, crescānd anual cu 12% (pāna la 4,8 miliarde de lei), īn timp ce veniturile din telefonie fixa au ajuns la numai 1,5 miliarde lei, īn scadere cu 10% fata de 2017. Veniturile din servicii de retransmisie TV au crescut cu 0,4%, pāna la 2,1 miliarde de lei, iar cele din telefonie mobila au scazut cu 3,4%, fiind īn valoare de 6,5 miliarde lei.
Chiar daca cele mai īnsemnate venituri sunt generate, īn continuare, de telefonia mobila, ponderea acestora īn totalul veniturilor din rețele si servicii de comunicații electronice scade cu 2 p.p, ajungānd la 40%, īn timp ce internetul mobil și fix cāștiga tot mai mult teren de la un an la altul, ajungānd sa detina o pondere de 30%, valoare īn crestere cu 3 p.p fata de anul 2017.
Īn funcție de veniturile obtinute īn 2018, liderul pietei avea o cota de piata de 27%, principalul competitor 24%, urmatorul competitor 21%, ceilalți furnizori īnsumānd 28%. 
 
Raportul de date statistice
Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din Romānia pentru anul 2018 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil aici.