Utilizatori

Roaming

Serviciul de roaming internaţional īţi oferă posibilitatea de a-ţi folosi dispozitivul mobil (telefon, tabletă etc.) atunci cānd călătoreşti īn afara ţării.
 
Astfel, poţi să suni şi să fii sunat, poţi trimite sau primi SMS-uri sau folosi servicii de date (apeluri video, e-mail, navigare pe internet), chiar dacă nu eşti īn aria de acoperire a reţelei furnizorului la care ai abonament sau cartelă.
 
Ce trebuie să faci īnainte de a pleca?
 
Īnainte să pleci din ţară, nu uita să-ţi activezi serviciul de roaming!
 
Furnizorii au mai multe oferte comerciale referitoare la serviciul de roaming, cu preţuri diferite, şi există adesea oferte speciale pentru perioadele de vacanţă.
 
Īntreabă-ţi furnizorul ce costuri presupune activarea acestui serviciu. Īn funcţie de frecvenţa şi durata utilizării acestui serviciu atunci cānd călătoreşti, analizează diferite oferte şi alege planul tarifar care ţi se potriveşte cel mai bine.
 
Ce plăteşti?
 
Cānd foloseşti telefonul īn roaming plăteşti atāt pentru apelurile efectuate, cāt şi pentru cele primite. Tarifele pot varia īn funcţie de ţara īn care călătoreşti, de aceea este important să te informezi īnainte de a pleca īn călătorie.
 
Primirea unui mesaj atunci cānd eşti īn roaming este gratuită.
 
Īn Uniunea Europeană există reglementări referitoare la tariful maxim pe care īl pot percepe operatorii īn cadrul planului tarifar standard pentru serviciile de roaming, precum şi modalităţile de tarifare pentru serviciile de apeluri, mesaje scrise şi servicii de date (inclusiv acces la internet).
 
La 25 noiembrie 2015 a fost adoptat Regulamentul nr. 2015/2120/UE, care a modificat şi completat unele prevederi ale Regulamentului (UE) nr. 531/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iunie 2012 privind roamingul īn rețelele publice de comunicații mobile īn interiorul Uniunii Europene.  
 
Conform dispoziţiilor acestuia, de la 30 aprilie 2016 pānă la 14 iunie 2017, “furnizorii de servicii de roaming pot aplica o suprataxă īn plus față de prețul național cu amănuntul pentru furnizarea de servicii de roaming cu amănuntul reglementate”, aceasta fiind ultima etapă intermediară reglementată de Comisia Europeană īnainte de eliminarea completă a tarifelor de roaming īn interiorul Uniunii Europene, care va intra īn vigoare īncepānd cu 15 iunie 2017.
 
Astfel, īn perioada 30 aprilie 2016 – 14 iunie 2017, utilizatorii romāni care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming (Eurotarifele pentru servicii de voce, SMS şi date) vor comunica īn țările UE la aceleași costuri ca īn Romānia, la care operatorii pot adăuga o taxă suplimentară de maximum 5 eurocenți/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE, maximum 1,14 eurocenți/minut pentru apelurile primite, cel mult 2 eurocenți pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) către țările UE, īn timp ce accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu maximum 5 eurocenți/MB (toate fără TVA).
 
Dacă un furnizor de servicii de comunicații alege să aplice o suprataxă, fie pentru toate serviciile īn roaming (apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful național īn afara rețelei și suprataxa aplicată nu trebuie să depășească următoarele tarife maxime reglementate: 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate, 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), respectiv 0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date.
 
ATENȚIE! Utilizatorii de cartele preplătite trebuie să īncarce un credit suplimentar din care să se deducă valoarea suprataxei pentru utilizarea serviciilor īn roaming, pentru a putea beneficia de aceste servicii.
 
Īn cazul īn care furnizorul de servicii alege să nu aplice suprataxa, tarifele maxime reglementate nu se aplică, astfel că este posibil ca tarifele naționale īn afara rețelei aplicate de aceștia īn roaming să fie mai mari decāt nivelul maxim reglementat.
 
Īncepānd cu 30 aprilie 2016, modalitatea de tarifare a serviciilor de roaming reglementate īn UE (aplicarea planurilor tarifare de bază Eurotarif pentru servicii de voce, SMS şi date) este exemplificată īn tabelul următor (conform celor mai recente interpretări BEREC din 22.04.2016):
 
 
 
 
Cum se aplică taxele suplimentare pentru serviciile de roaming
 
De exemplu, un utilizator beneficiază īn țară de un abonament ce include:
  • 200 minute īn rețea + 100 minute naționale + 100 SMS + 500 MB acces la internet mobil
iar după consumarea acestora plătește:
 
  • 0,16 euro/minut (fără TVA, īn rețea/ īn afara rețelei), 0,05 euro/SMS (fără TVA, īn rețea/ īn afara rețelei), respectiv 0,16 euro/MB
 
1. Dacă efectuează un apel de 10 minute īn rețea, atunci cānd se află īn roaming īntr-un alt stat membru UE, va fi taxat īn baza planului tarifar standard (Eurotarif) și cu aplicarea de către operator a suprataxei maxime astfel:
  • dacă nu a consumat deja cele 200 minute disponibile īn rețea – cele 10 minute se pot scădea din acestea, iar utilizatorul plătește doar suprataxa de 0,05 euro/minut * 10 minute, adică īn total 0,50 euro (fără TVA)
  • dacă a consumat deja cele 200 minute disponibile īn rețea – cele 10 minute se vor tarifa cu tariful național de 0,16 euro/minut (fără TVA) + suprataxa de 0,05 euro/minut (fără TVA), plafonat īnsă la tariful maxim reglementat de 0,19 euro/minut (fără TVA); așadar utilizatorul plătește 0,19 euro/minut * 10 minute, adică īn total 1,90 euro (fără TVA)
2. Dacă efectuează un apel de 10 minute īn afara rețelei, local īn țara vizitată sau către un alt stat UE, acesta va fi tarifat astfel:
  • dacă nu a consumat deja cele 100 minute naționale disponibile – cele 10 minute se pot scădea din acestea, iar utilizatorul plătește doar suprataxa de 0,05 euro/minut * 10 minute, adică īn total 0,50 euro (fără TVA)
  • dacă a consumat deja cele 100 minute naționale disponibile – cele 10 minute se vor tarifa cu tariful național de 0,16 euro/minut (fără TVA) + suprataxa de 0,05 euro/minut (fără TVA), plafonat īnsă la tariful maxim reglementat de 0,19 euro/minut (fără TVA); așadar utilizatorul plătește 0,19 euro/minut * 10 minute, adică īn total 1,90 euro (fără TVA)
Īn mod similar se taxează și mesajele SMS către aceleași categorii de utilizatori, precum și serviciile de acces la internet.
 
3. Dacă primește un apel de 10 minute, indiferent de originea apelului (din Romānia, din țara vizitată, dintr-un alt stat UE sau chiar dintr-un stat non-UE), acesta va fi tarifat astfel:
  • suprataxa de 0,0114 euro/minut (fără TVA) * 10 minute, adică va plăti īn total 0,114 euro (fără TVA).
 
Pentru apelurile primite (cărora li se aplică Eurotariful) facturarea trebuie să se realizeze la secundă. Īn cazul apelurilor efectuate, furnizorul poate aplica o perioadă iniţială minimă de tarifare, dar care să nu depăşească 30 de secunde, după care tarifarea se face la secundă.
 
Pentru serviciile de date cărora li se aplică eurotariful, tarifele percepute sunt stabilite pe kilobyte.  Pentru mesajele multimedia (MMS) transmise se poate percepe un tarif pe unitate.
 
* Transparenţa aplicării tarifelor
 
Aplicarea Eurotarifului pentru apeluri, pentru SMS sau pentru servicii de date (inclusiv acces la internet) se face la solicitarea ta, īn mod gratuit, şi nu implică īncheierea unui abonament suplimentar sau plata unor taxe suplimentare. Eurotariful poate fi combinat cu alte tarife de care beneficiezi conform unor planuri tarifare alternative oferite de operator pentru serviciile de roaming.
De asemenea, cānd intri pe teritoriul unui stat membru UE, vei primi informaţii (de regulă, printr-un SMS) cu privire la tarifele aplicabile, atāt pentru serviciul de voce, cāt şi pentru serviciile de date.
 
Īn cazul serviciilor de date, ai posibilitatea să-ţi alegi unul dintre plafoanele oferite de operatorul tău. Dacă optezi pentru aplicarea unui anumit plafon, operatorul se angajează să te anunţe īnainte ca factura ta pentru servicii de date īn roaming să atingă o anumită valoare.
 
Daca nu ai optat pentru un anumit plafon, furnizorul īţi aplică automat plafonul financiar implicit de 50 Euro/lună (fără TVA), sau un plafon exprimat īn volum a cărui valoare nu depăşeşte 50 de euro/lună (fără TVA).
 
Īn momentul primirii notificării trebuie să confirmi că eşti de acord să depăşeşti acest nivel īnainte de a putea continua traficul de date īn roaming sau, dacă tu ai ales varianta de avertizare fără īntreruperea automată a conexiunii, sesiunea va continua şi după avertizare.
 
De asemenea, īncepānd de la 1 iulie 2012, pentru a evita „şocurile” produse de facturile pentru serviciile de date, persoanele care călătoresc īn afara granițelor UE primesc avertizări prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up īn cazul īn care costul datelor descărcate se apropie de 50 EUR sau dacă s-a depășit nivelul stabilit īn prealabil.
 
De la 1 iulie 2014, poți să īnchei un contract de roaming separat īnainte de a pleca īn călătorie sau să alegi să foloseşti doar reţeaua unui anumit operator preferat īn ţara de destinație, la fel cum procedezi pentru a alege o rețea Wi-Fi.
 
Atenţie!!!
 
Fii atent dacă ai un serviciu de roaming activat şi eşti īn ţară, dar īn apropiere de graniţă! Este posibil ca telefonul tău să se conecteze automat la reţeaua ţării vecine şi tu să vorbeşti la tarife de roaming, plătind şi pentru apelurile pe care le primeşti (roaming involuntar).
 
Poţi evita aceste situaţii dacă:
  • Selectezi manual reţeaua
  • Soliciţi ca activarea serviciului de roaming să se facă numai la cerere
  • Verifici reţeaua īn care se află telefonul īnainte de a utiliza aparatul
 
Conform prevederilor Regulamentelor anterioare privind serviciile de roaming, valorile maxime reglementate pentru Eurotarif, Euro-SMS tarif şi Euro-data tarif sunt:
 
 
 

Pentru mai multe informaţii, adresează-te operatorului tău!

 

Poţi accesa lista localităţilor identificate de ANCOM ca avānd un risc potenţial de intrare īn roaming involuntar aici.

Lista localităţilor identificate de ANCOM ca avānd un risc potenţial de intrare īn roaming involuntar (2015)
 
Harta localităţilor identificate de ANCOM ca avānd un risc potenţial de intrare īn roaming involuntar - in functie de operator (2015)
 
  
 
 
 
 
 
  
 
 
   
 
Formulare