Utilizatori

Roaming

Serviciul de roaming international īti ofera posibilitatea de a-ti folosi dispozitivul mobil (telefon, tableta etc.) atunci cānd calatoresti īn afara tarii.
 
Astfel, poti sa suni si sa fii sunat, poti trimite sau primi SMS-uri sau folosi servicii de date (apeluri video, e-mail, navigare pe internet), chiar daca nu esti īn aria de acoperire a retelei furnizorului la care ai abonament sau cartela.
 
Ce trebuie sa faci īnainte de a pleca?
 
Īnainte sa pleci din tara, nu uita sa-ti activezi serviciul de roaming!
 
Furnizorii au mai multe oferte comerciale referitoare la serviciul de roaming, cu preturi diferite, si exista adesea oferte speciale pentru perioadele de vacanta.
 
Īntreaba-ti furnizorul ce costuri presupune activarea acestui serviciu. Īn functie de frecventa si durata utilizarii acestui serviciu atunci cānd calatoresti, analizeaza diferite oferte si alege planul tarifar care ti se potriveste cel mai bine.
 
Ce platesti?
 
Cānd folosesti telefonul īn roaming platesti atāt pentru apelurile efectuate, cāt si pentru cele primite. Tarifele pot varia īn functie de tara īn care calatoresti, de aceea este important sa te informezi īnainte de a pleca īn calatorie.
 
Primirea unui mesaj atunci cānd esti īn roaming este gratuita.
 
Īn Uniunea Europeana exista reglementari referitoare la tariful maxim pe care īl pot percepe operatorii īn cadrul planului tarifar standard pentru serviciile de roaming, precum si modalitatile de tarifare pentru serviciile de apeluri, mesaje scrise si servicii de date (inclusiv acces la internet).
 
La 25 noiembrie 2015 a fost adoptat Regulamentul nr. 2015/2120/UE, care a modificat si completat unele prevederi ale Regulamentului (UE) nr. 531/2012 al Parlamentului European si al Consiliului din 13 iunie 2012 privind roamingul īn rețelele publice de comunicații mobile īn interiorul Uniunii Europene.  
 
Conform dispozitiilor acestuia, de la 30 aprilie 2016 pāna la 14 iunie 2017, “furnizorii de servicii de roaming pot aplica o suprataxa īn plus fața de prețul național cu amanuntul pentru furnizarea de servicii de roaming cu amanuntul reglementate”, aceasta fiind ultima etapa intermediara reglementata de Comisia Europeana īnainte de eliminarea completa a tarifelor de roaming īn interiorul Uniunii Europene, care va intra īn vigoare īncepānd cu 15 iunie 2017.
 
Astfel, īn perioada 30 aprilie 2016 – 14 iunie 2017, utilizatorii romāni care au ales planurile tarifare de baza pentru serviciile de roaming (Eurotarifele pentru servicii de voce, SMS si date) vor comunica īn țarile UE la aceleași costuri ca īn Romānia, la care operatorii pot adauga o taxa suplimentara de maximum 5 eurocenți/minut pentru apelurile efectuate catre statele membre UE, maximum 1,14 eurocenți/minut pentru apelurile primite, cel mult 2 eurocenți pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) catre țarile UE, īn timp ce accesul la internet poate fi taxat suplimentar cu maximum 5 eurocenți/MB (toate fara TVA).
 
Daca un furnizor de servicii de comunicații alege sa aplice o suprataxa, fie pentru toate serviciile īn roaming (apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful național īn afara rețelei și suprataxa aplicata nu trebuie sa depașeasca urmatoarele tarife maxime reglementate: 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru apelurile efectuate, 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), respectiv 0,20 euro/MB (fara TVA) pentru traficul de date.
 
ATENȚIE! Utilizatorii de cartele preplatite trebuie sa īncarce un credit suplimentar din care sa se deduca valoarea suprataxei pentru utilizarea serviciilor īn roaming, pentru a putea beneficia de aceste servicii.
 
Īn cazul īn care furnizorul de servicii alege sa nu aplice suprataxa, tarifele maxime reglementate nu se aplica, astfel ca este posibil ca tarifele naționale īn afara rețelei aplicate de aceștia īn roaming sa fie mai mari decāt nivelul maxim reglementat.
 
Īncepānd cu 30 aprilie 2016, modalitatea de tarifare a serviciilor de roaming reglementate īn UE (aplicarea planurilor tarifare de baza Eurotarif pentru servicii de voce, SMS si date) este exemplificata īn tabelul urmator (conform celor mai recente interpretari BEREC din 22.04.2016):
 
 
 
 
Cum se aplica taxele suplimentare pentru serviciile de roaming
 
De exemplu, un utilizator beneficiaza īn țara de un abonament ce include:
  • 200 minute īn rețea + 100 minute naționale + 100 SMS + 500 MB acces la internet mobil
iar dupa consumarea acestora platește:
 
  • 0,16 euro/minut (fara TVA, īn rețea/ īn afara rețelei), 0,05 euro/SMS (fara TVA, īn rețea/ īn afara rețelei), respectiv 0,16 euro/MB
 
1. Daca efectueaza un apel de 10 minute īn rețea, atunci cānd se afla īn roaming īntr-un alt stat membru UE, va fi taxat īn baza planului tarifar standard (Eurotarif) și cu aplicarea de catre operator a suprataxei maxime astfel:
  • daca nu a consumat deja cele 200 minute disponibile īn rețea – cele 10 minute se pot scadea din acestea, iar utilizatorul platește doar suprataxa de 0,05 euro/minut * 10 minute, adica īn total 0,50 euro (fara TVA)
  • daca a consumat deja cele 200 minute disponibile īn rețea – cele 10 minute se vor tarifa cu tariful național de 0,16 euro/minut (fara TVA) + suprataxa de 0,05 euro/minut (fara TVA), plafonat īnsa la tariful maxim reglementat de 0,19 euro/minut (fara TVA); așadar utilizatorul platește 0,19 euro/minut * 10 minute, adica īn total 1,90 euro (fara TVA)
2. Daca efectueaza un apel de 10 minute īn afara rețelei, local īn țara vizitata sau catre un alt stat UE, acesta va fi tarifat astfel:
  • daca nu a consumat deja cele 100 minute naționale disponibile – cele 10 minute se pot scadea din acestea, iar utilizatorul platește doar suprataxa de 0,05 euro/minut * 10 minute, adica īn total 0,50 euro (fara TVA)
  • daca a consumat deja cele 100 minute naționale disponibile – cele 10 minute se vor tarifa cu tariful național de 0,16 euro/minut (fara TVA) + suprataxa de 0,05 euro/minut (fara TVA), plafonat īnsa la tariful maxim reglementat de 0,19 euro/minut (fara TVA); așadar utilizatorul platește 0,19 euro/minut * 10 minute, adica īn total 1,90 euro (fara TVA)
Īn mod similar se taxeaza și mesajele SMS catre aceleași categorii de utilizatori, precum și serviciile de acces la internet.
 
3. Daca primește un apel de 10 minute, indiferent de originea apelului (din Romānia, din țara vizitata, dintr-un alt stat UE sau chiar dintr-un stat non-UE), acesta va fi tarifat astfel:
  • suprataxa de 0,0114 euro/minut (fara TVA) * 10 minute, adica va plati īn total 0,114 euro (fara TVA).
 
Pentru apelurile primite (carora li se aplica Eurotariful) facturarea trebuie sa se realizeze la secunda. Īn cazul apelurilor efectuate, furnizorul poate aplica o perioada initiala minima de tarifare, dar care sa nu depaseasca 30 de secunde, dupa care tarifarea se face la secunda.
 
Pentru serviciile de date carora li se aplica eurotariful, tarifele percepute sunt stabilite pe kilobyte.  Pentru mesajele multimedia (MMS) transmise se poate percepe un tarif pe unitate.
 
* Transparenta aplicarii tarifelor
 
Aplicarea Eurotarifului pentru apeluri, pentru SMS sau pentru servicii de date (inclusiv acces la internet) se face la solicitarea ta, īn mod gratuit, si nu implica īncheierea unui abonament suplimentar sau plata unor taxe suplimentare. Eurotariful poate fi combinat cu alte tarife de care beneficiezi conform unor planuri tarifare alternative oferite de operator pentru serviciile de roaming.
 
De asemenea, cānd intri pe teritoriul unui stat vei primi informatii (de regula, printr-un SMS) cu privire la tarifele aplicabile, atāt pentru serviciul de voce, cāt si pentru serviciile de date.
 
Īn cazul serviciilor de date, ai posibilitatea sa-ti alegi unul dintre plafoanele oferite de operatorul tau. Daca optezi pentru aplicarea unui anumit plafon, operatorul se angajeaza sa te anunte īnainte ca factura ta pentru servicii de date īn roaming sa atinga o anumita valoare.
 
Daca nu ai optat pentru un anumit plafon, furnizorul īti aplica automat plafonul financiar implicit de 50 Euro/luna (fara TVA), sau un plafon exprimat īn volum a carui valoare nu depaseste 50 de euro/luna (fara TVA).
 
Īn momentul primirii notificarii trebuie sa confirmi ca esti de acord sa depasesti acest nivel īnainte de a putea continua traficul de date īn roaming sau, daca tu ai ales varianta de avertizare fara īntreruperea automata a conexiunii, sesiunea va continua si dupa avertizare.
 
De asemenea, īncepānd de la 1 iulie 2012, pentru a evita „socurile” produse de facturile pentru serviciile de date, persoanele care calatoresc īn afara granițelor UE primesc avertizari prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up īn cazul īn care costul datelor descarcate se apropie de 50 EUR sau daca s-a depașit nivelul stabilit īn prealabil.
 
De la 1 iulie 2014, poți sa īnchei un contract de roaming separat īnainte de a pleca īn calatorie sau sa alegi sa folosesti doar reteaua unui anumit operator preferat īn tara de destinație, la fel cum procedezi pentru a alege o rețea Wi-Fi.
 
Atentie!!!
 
Fii atent daca ai un serviciu de roaming activat si esti īn tara, dar īn apropiere de granita! Este posibil ca telefonul tau sa se conecteze automat la reteaua tarii vecine si tu sa vorbesti la tarife de roaming, platind si pentru apelurile pe care le primesti (roaming involuntar).
 
Poti evita aceste situatii daca:
  • Selectezi manual reteaua
  • Soliciti ca activarea serviciului de roaming sa se faca numai la cerere
  • Verifici reteaua īn care se afla telefonul īnainte de a utiliza aparatul
 
Conform prevederilor Regulamentelor anterioare privind serviciile de roaming, valorile maxime reglementate pentru Eurotarif, Euro-SMS tarif si Euro-data tarif sunt:
 
 
 

Pentru mai multe informatii, adreseaza-te operatorului tau!

 

Poti accesa lista localitatilor identificate de ANCOM ca avānd un risc potential de intrare īn roaming involuntar aici.

Lista localităţilor identificate de ANCOM ca avānd un risc potenţial de intrare īn roaming involuntar (2016)
 
Harta localităţilor identificate de ANCOM ca avānd un risc potenţial de intrare īn roaming involuntar - in functie de operator (2016)
 
  
 
 
 
 
 
  
 
 
   
 
Formulare